Piata romaneasca de retail modern a reusit, cu certitudine, sa surprinda in mod pozitiv. Dinamic nu doar din perspectiva planurilor de extindere ale operatorilor, cat mai ales prin investitiile de pana acum, segmentul de retail promite profitabilitat

Piata romaneasca de retail modern a reusit, cu certitudine, sa surprinda in mod pozitiv. Dinamic nu doar din perspectiva planurilor de extindere ale operatorilor, cat mai ales prin investitiile de pana acum, segmentul de retail promite profitabilitate in ritm sustinut. Fiind adjudecat pentru cativa ani de doua companii franceze, Carrefour si Cora, segmentul de hipermarket are acum mai multi jucatori gata sa isi imparta piata.
Un an de referinta in retailul modern autohton a fost anul 2005, cand au avut loc o serie de deschideri de unitati, dar a fost marcat in acelasi timp si de patrunderea unor noi operatori.
Chiar daca reprezentanta romaneasca a fost infiintata cu doi ani mai devreme, operatorul german de hipermarketuri Kaufland a deschis prima sa unitate dintr-o serie impresionanta in 2005.
Ritmul accelerat de expansiune a retelei pe piata romaneasca va fi continuat si anul acesta. Daca pana in momentul de fata retailerul german este prezent in Romania cu 20 de unitati, dintre care doua deschise la inceputul anului, planurile de extindere Kaufland presupun "deschiderea a 10-15 noi magazine in intreaga tara" pana la finele anului, ne-a declarat directorul general al operatiunilor Kaufland pe piata autohtona, Günter Grieb.
Cunoscut drept hipermarket cu politica de discount, principalii concurenti ai Kaufland sunt, conform lui Günter, Carrefour, real,-Hypermarket si Billa.
Oferta de produse, dintre care 85% provin de pe piata autohtona, se adreseaza tuturor tipurilor de consumator, specifica directorul pe Romania.
Investitiile Kaufland pe piata romaneasca nu se rezuma doar la magazine, nemtii detinand si un centru logistic la Ploiesti, iar investitiile in acest sens nu vor intarzia sa apara daca viteza de expansiune se va mentine la parametri ridicati si succesul in vanzari va avea un fagas asteptat, afirma Günter.

Dupa explozia din retailul autohton, considerati ca piata romaneasca mai poate sustine patrunderea altor operatori?
Dupa cum se poate observa, si alti retaileri de pe piata europeana gasesc in continuare foarte atractiva piata din Romania. Din acest motiv, probabil ca in viitor vor mai intra pe piata si alte firme, insa majoritatea firmelor europene importante din retail sunt deja active pe piata din Romania.

Cum va fi afectat profitul Kaufland de concurenta crescanda de pe piata romaneasca?
O urmare logica a intensificarii concurentei pe piata este scaderea marjei de castig pentru retailerii existenti pe piata.

Sunteti proprietarii galeriilor comerciale aferente hipermarketurilor?
Galeriile fac parte din hipermarketul Kaufland si sunt, deci, si proprietate a firmei.

Care sunt obiectivele echipei de negociatori Kaufland?
Calitate la cel mai bun pret.

De ce ati considerat oportun sa deschideti un magazin chiar langa o unitate Billa? (magazinul din Barbu Vacarescu)?
Nu este singurul magazin Kaufland care a fost deschis langa o unitate Billa. Acelasi lucru s-a intamplat si in Galati, Timisoara, Ploiesti. Nu neaparat concurenta din zona este decisiva pentru alegerea unui teren. Importante sunt: locatia, zona de amplasare cu flux de clienti existent. Daca aceste conditii sunt date, nu avem nicio problema sa deschidem un magazin langa concurenta.

Deschiderea din Barbu Vacarescu a avut loc inainte de a fi terminata intreaga cladire. Care au fost motivele?
Avand in vedere ca investitia efectuata a fost mare, telul nostru este sa incercam in cat mai scurt timp sa recuperam investitia. In concluzie, importanta a fost deschiderea magazinului. Restul cladirii va fi sediu administrativ si nu avea niciun sens sa asteptam finisarea acestuia cand spatiul operativ era gata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.