Fiscul va administra separat, de la 1 aprilie, dupa modelul marilor contribuabili, si contribuabilii mijlocii, companiile cu cifra de afaceri cuprinsa intre 10 si 70 milioane lei, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Principalul efec

Fiscul va administra separat, de la 1 aprilie, dupa modelul marilor contribuabili, si contribuabilii mijlocii, companiile cu cifra de afaceri cuprinsa intre 10 si 70 milioane lei, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Principalul efect pozitiv pe care aceasta masura il va avea fata de companiile mijlocii va fi, evident diminuarea birocratiei, care pana in momentul de fata sufoca intreprinderile, sunt de parere reprezentantii IMM.
ANAF va avea de la 1 aprilie structuri specializate, in cadrul Directiilor judetene, pentru gestionarea contribuabililor mijlocii. Astfel, de la aceasta data vor functiona Administratiile Finantelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii care vor administra atat contribuabilii mijlocii, cat si firmele aflate in insolventa care au creante fiscale de peste trei milioane lei.

Posibile preluari

In prezent, ANAF are structuri specializate pentru administrarea marilor contribuabili, companiile cu cifra de afaceri de peste 70 milioane lei. Structurile create pentru administrarea contribuabililor mijlocii ar putea prelua si altecompanii, in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri, daca intr-un judet, numarul firmelor care indeplinesc criteriile de contribuabili mijlocii este mai mic de 200. Documentele si informatiile privind evidentele fiscale ale contribuabililor mijlocii si ale sediilor secundare ale acestora vor fi preluate de catre Administratiile Finantelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii judetene, pana pe 20 aprilie. Contribuabilii mijlocii care nu realizeaza patru ani consecutiv o cifra de afaceri care sa se incadreze in cea stabilita drept criteriu vor fi scosi din administrarea separata. "Se doreste sa se realizeze o mai buna organizare pentru coordonarea unitara a activitatii de asistenta a contribuabililor mijlocii, dupa modelul administrarii marilor contribuabili, pentru un dialog mai simplu si direct cu acestia", a declarat presedintele interimar al ANAF si vicepresedinte, Daniel Chitoiu.

Criterii de selectie schimbate

In baza noilor criterii de selectie stabilite de Ministerul Finantelor Publice sunt considerati mari contribuabili societatile comerciale care au cifra de afaceri mai mare sau egala cu 70 mil. lei, cu exceptia celor aflati in procedura de insolventa, precizeaza ANAF. De asemenea, sunt considerati mari contribuabili Banca Nationala a Romaniei, societatile bancare, societatile de asigurari, societatile de investitii financiare, societatile comerciale organizatoare de jocuri de noroc tip "Cazino". Directia generala de administrare a marilor contribuabili preia un numar de 88 societati comerciale, care anterior erau administrate de alte organe fiscale si preda organelor fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, un numar de 655 societati comerciale, care nu mai indeplinesc criteriile pentru incadrarea in categoria marilor contribuabili. Societatile comerciale preluate sau predate de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili se regasesc in Anexele la Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1013 din data de 16.06.2006 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 753/2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.