Compania Cuprom, unul dintre cei mai mari producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare din Europa de Est, ar putea renunta la proiectul de asociere cu Moldomin Moldova Noua si Cuprumin Abrud, intrucat conducerile celor
Compania Cuprom, unul dintre cei mai mari producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare din Europa de Est, ar putea renunta la proiectul de asociere cu Moldomin Moldova Noua si Cuprumin Abrud, intrucat conducerile celor doua mine si Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu au gasit solutii de garantare a investitiilor in valoare de 150 de milioane de dolari programate de producatorul de cupru.
"Nu am primit solutii de garantare ca investitiile pe care suntem dispusi sa le realizam la cele doua mine pot functiona, in cazul in care creditorii acestora vor cere falimentul sau reorganizarea, fapt care ar conduce la suspendarea sau chiar terminarea licentelor fara ca noi sa avem vreo vina", a declarat directorul general al Cuprom, Horia Simu.
El a aratat ca asteapta de cateva luni de la Ministerul Economiei garantii privind continuarea licentelor Moldomin si Cuprumin.
"Cuprom ar putea pierde investitia, daca unii creditori ai Moldomin si Cuprumin vor solicita in instanta suspendarea licentelor de functionare a exploatarilor miniere", a precizat Simu.
Reprezentantii Cuprom au anuntat, in decembrie 2006, ca intentioneaza sa se asocieze cu cele doua mine pentru accesul la resurse, in baza unui contract pe o perioada de 15-20 de ani.
Societatea Miniera Cuprumin Abrud, ultima exploatare miniera din judetul Alba aflata in functiune, a fost inchisa la inceputul lunii februarie, iar cei aproximativ 750 de angajati au fost disponibilizati.
Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de MEC, bugetul ministerului ar putea fi suplimentat cu 35 de milioane lei, din fondul de rezerva bugetara al Executivului, pentru asigurarea finantarii programului de conservare sau inchidere a minelor, printre care Moldomin si Cuprumin.
Compania Cuprom a fost desemnata, la finele anului trecut, castigatorul licitatiei pentru preluarea companiei miniere RTB Bor din Serbia, dupa ce a depus cea mai buna oferta, in valoare de 400 milioane de dolari. Agentia de privatizare din Serbia a prelungit, la inceputul lunii februarie, termenul de semnare a contractului de privatizare cu 30 zile, pana la 4 martie. Tranzactia va include minele de cupru Bor si Majdanpek si o divizie de extragere a cuprului din minereu, precum si o fabrica de separare a mineralelor.
Pe langa pretul platit pentru preluarea activelor firmei, producatorul roman va investi la RTB Bor peste 150 milioane dolari, perioada de recuperare a investitiei fiind estimata la 15-20 de ani. "Vom face si investitii conexe la Bor, probabil in turism sau industria lactatelor, depinde si de ceea ce este nevoie acolo", a adaugat Simu. Cuprom detine o fabrica de cupru electrolitic la Baia Mare, cu capacitatea de 40.000 de tone pe an, si o fabrica de sarma din cupru la Zalau, cu capacitatea de 70.000 de tone pe an. Compania a preluat activele celor doua fabrici de la AVAS, dupa ce compania anglo-indiana RGB Resources, care le cumparase in 1998, a dat faliment.
Compania este unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Europa de Est si singura firma de profil din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.