Scaderea dobanzii va conduce, cel mai probabil, la o apreciere pe termen scurt a monedei europene in raport cu leul, apreciaza pentru NewsIn analisti din piata financiar-bancara. De asemenea, in mod natural, deprecierea leului va pune presiune pe pri
Scaderea dobanzii va conduce, cel mai probabil, la o apreciere pe termen scurt a monedei europene in raport cu leul, apreciaza pentru NewsIn analisti din piata financiar-bancara. De asemenea, in mod natural, deprecierea leului va pune presiune pe principalul obiectiv al BNR, adica tintirea inflatiei. "Cred ca pe termen scurt vom asista la o apreciere a euro fata de leu. Daca, insa, primele date privind inflatia vor fi bune, cursul leului va reveni", spune Florian Citu, economistul sef al ING Romania. Majoritatea analistilor au fost surprinsi de decizia bancii centrale. Astfel, majoritatea specialistilor fie anticipau o diminuare cu pana la 0,5%, fie nu vedeau nicio modificare. "Este o surpriza. Ma asteptam la o scadere cu 0,50%, iar piata chiar la mai putin, 0,25%. BNR da un semnal ca inflatia nu este o problema, ci aprecierea leului", spune Citu. Si alti analisti au fost luati prin surprindere. "Ma asteptam mai degraba la o scadere cu 0,50% de la 8,75% a ratei dobanzii de politica monetara, dar nu ma surprinde scaderea acesteia la 8,00%. Banca centrala a luat aceasta decizie, pe de o parte, ca urmare a evolutiei monedei nationale din ultima perioada, iar pe de alta parte, pentru ca perspectivele asupra inflatiei sunt mai bune decat in trecut", a declarat directorul de dezvoltare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. Ceva mai pesimist, Dragos Cabat, vicepresedintele CFA Romania, crede ca decizia BNR va pune o presiune semnificativa pe inflatie. Cabat crede ca intr-o prima faza reducerea dobanzii va conduce la o depreciere a leului urmand ca pe termen lung sa determine o crestere a inflatiei. "Problema va fi daca leul nu se va deprecia nici in urma acestei masuri drastice luate de BNR. In plus, mi-e teama ca si in conditiile de depreciere a leului, deficitul comercial va continua sa se adanceasca pentru ca Romania inca face importuri obligatorii pentru export", spune Cabat. "Textul comunicatului bancii centrale ar putea sugera ca vom asista la o crestere a dobanzilor interbancare pana la un nivel anual de 8%, astfel incat sa fuzioneze cu ceea ce banca centrala numeste dobanda-cheie", remarca Radu Craciun, economistul-sef al ABN AMRO Bank. "Cred ca BNR a scazut rata dobanzii de politica monetara pentru ca a vrut sa nu mai vina bani straini care sa profite de diferentialul mare de dobanda de la noi. Problema e ca aceasta masura e facuta pentru o crestere a inflatiei, nu pentru o scadere a acesteia", spune vicepresedintele CFA Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.