Litoralul nu va mai fi umplut de betoane. In zona costiera se vor realiza numai constructii demontabile, care la sfarsitul sezonului vor fi demolate, iar zona va fi refacuta. Guvernul a interzis constructiile de beton sau cele cu caracter definitiv
Litoralul nu va mai fi umplut de betoane. In zona costiera se vor realiza numai constructii demontabile, care la sfarsitul sezonului vor fi demolate, iar zona va fi refacuta.
Guvernul a interzis constructiile de beton sau cele cu caracter definitiv in zona costiera. Printr-un proiect de lege aprobat ieri, Guvernul a interzis realizarea oricaror lucrari si constructii in spatiile de protectie cu regim sever a zonei costiere, cu exceptia unor proiecte hidrotehnice, de dezvoltare a turismului sau de amenajare a constructiilor portuare de agrement, ca masura de protejare a mediului si a Deltei Dunarii.
DELIMITARI. Zona de protectie cu regim sever a coastei include suprafata cuprinsa intre limita minima si maxima de inaintare a valurilor in cazul celor mai puternice furtuni inregistrate, uscatul invadat de mare, depozitele sedimentare la linia tarmului sau formate prin retragerea marii. Singurele lucrari care vor putea fi realizate pe plaja sunt cele pentru combaterea eroziunii si protectia zonei costiere, amenajarea de cabine de dus si grupuri sanitare. Sunt permise si lucrarile de valorificare a energiei valurilor, lucrarile pentru prevenirea/repararea pagubelor cauzate de actiunea marii, construirea de alei pietonale si scari de acces, porturi pescaresti, dar si constructii si instalatii necesare semnalizarii maritime si balizajului portuar maritim.
ASOCIERE. Legea permite detinatorului plajelor sa se asocieze cu proprietarii de structuri de primire turistica, pentru desfasurarea unor activitati sezoniere. Astfel, hotelurile vor putea sa amenajeze beech-baruri sau discoteci, dar numai daca folosesc instalatii demontabile construite din prefabricate si care nu necesita turnarea de betoane. La sfarsitul fiecarui sezon estival, operatorul are obligatia sa demoleze instalatiile si sa refaca zona. Amenzile vor creste de aproximativ patru ori pentru firme, intre 15.000 si 80.000 de lei, si de aproximativ opt ori pentru persoanele fizice, intre 3.500 si 7.000 de lei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.