Licitatia privind vanzarea a 16 microhidrocentrale nu poate fi organizata inca, deoarece Hidroelectrica, societate care le detine, a ramas in curtea Ministerului Economiei, dar institutia din cadrul acestuia care se ocupa de privatizari (OPSPI) a fos

Licitatia privind vanzarea a 16 microhidrocentrale nu poate fi organizata inca, deoarece Hidroelectrica, societate care le detine, a ramas in curtea Ministerului Economiei, dar institutia din cadrul acestuia care se ocupa de privatizari (OPSPI) a fost transferata la AVAS.

Privatizarea a 16 microhidrocentrale intarzie, pentru ca Ministerul Economiei si Comertului a ramas fara specialisti care sa gestioneze vanzarea activelor statului.

Licitatia privind vanzarea a 16 microhidrocentrale nu poate fi organizata inca, pentru ca Hidroelectrica, care le detine, a ramas in curtea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), dar institutia din cadrul acestuia care se ocupa de privatizari (OPSPI) a fost transferata la AVAS. Microhidrocentralele sunt amplasate in judetele Alba, Mures, Dambovita si Suceava si trebuiau vandute in decembrie.

EXPLICATII. ""Este nevoie de mandate pentru aprobarea licitatiei in AGA Hidroelectrica si de aprobarea caietelor de sarcini de catre MEC"", a spus ieri Carmen Marin, director in cadrul Hidroelectrica. La finele anului trecut, Guvernul a decis, printr-o ordonanta controversata, ca OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie) sa treaca de la MEC la AVAS. In plus, s-a schimbat si ministrul Economiei. ""Pana la o eventuala reorganizare a ministerului, de privatizari se vor ocupa directiile aferente domeniilor in care activeaza companiile respective"", ne-a spus un reprezentant al MEC. Potrivit angajamentelor Romaniei fata de UE, Hidroelectrica trebuie sa privatizeze circa 150 de microhidrocentrale pana la sfarsitul acestui an. In ultimii doi ani s-au vandut 48 de microhidrocentrale (MHC) prin licitatii deschise cu strigare.

MARFA. Cele 48 MHC vandute sunt amplasate in judetele Arges, Gorj, Prahova, Suceava, Bacau, Mures si Maramures. Potrivit datelor Hidroelectrica, valoarea totala de pornire in licitatie a fost de 22,3 milioane de euro si
s-au obtinut 26,7 milioane de euro, la care se adauga investitii obligatorii, pe cinci ani, de 9 milioane de euro. Au cumparat firmele ISPH, Hidroconstructia, Luxten Lighting, Romelectro, Electromagnetica Bucuresti,
EVIVA HIDRO (Portugalia), ESPE Energia (Italia) si Energy Holding (Elvetia). Oficialii Hidroelectrica spun ca, ""din punctul de vedere al administrarii si operarii, nu sunt probleme deosebite"" si ca investitiile in reabilitare vor permite accesul la piata certificatelor verzi"", care vor aduce venituri proprietarilor.

Specialistii firmelor cumparatoare si cei ai Hidroelectrica sunt de acord ca atractia MHC consta in faptul ca produc energie ""verde"", dar au opinii diferite privind dificultatile de administrare. Cumparatorii spun ca unitatile ""sunt greu de administrat, de aceea Hidroelectrica vrea sa scape de ele"". Multe nu sunt finalizate, iar capacitatile lor sunt de obicei sub cele proiectate si mici, de la cativa megawati la cateva zeci.

AMANARE. Aceeasi trecere a OPSPI la AVAS a pricinuit si amanarea termenului pentru depunerea ofertelor de cumparare a companiei Avioane Craiova cu 45 de zile, pana la 28 februarie, potrivit responsabilului cu privatizarea al companiei, Mircea Ionete. Companiile SAAB (Suedia), Ramses (Romania) si AGI (Marea Britanie) au cumparat caietul de sarcini privind vanzarea pachetului de 80,93% din capitalul Avioane Craiova.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.