Fostul consilier al Ion Iliescu si finantator al campaniei acestuia la prezidentialele din 1996, Adrian Costea, a fost trimis in judecata, in ultimele zile ale anului trecut, de procurorii francezi, pentru deturnare de fonduri si abuz de bunuri soci
Fostul consilier al Ion Iliescu si finantator al campaniei acestuia la prezidentialele din 1996, Adrian Costea, a fost trimis in judecata, in ultimele zile ale anului trecut, de procurorii francezi, pentru deturnare de fonduri si abuz de bunuri sociale in dosarul legat de editarea Albumului „Eterna si fascinanta Romånie“ si a afiselor electorale ale PDSR, actiuni ce au prejudiciat Bancorex cu 7,6 milioane de euro. Alaturi de Costea, in fata instantei Tribunalului Corectional din Paris, vor compara sotia sa, Valentina Teodora, expertul contabil Pierre Manigand, avocatul Christian Breuil, doi administratori de firme, Pascal Collard si Didier Marcillaud, omul de afaceri luxemburghez Charles Ewert si fostul trezorier al campaniei electorale a lui Ion Iliescu, Gheorghe Pascu

Potrivit Agentiei France Presse, care a furnizat aceasta stire, desi partea franceza a stabilit deja ca deturnarile de fonduri s-au efectuat in folosul propriu al lui Adrian Costea sau al unor demnitari romani, unele fiind utilizate pentru finantarea campaniei electorale a lui Ion Iliescu din 1992 si 1996, de la Bucuresti lucrurile par a fi vazute cu totul altfel. „Partea privitoare la Romania din cadrul anchetei, declansate dupa infrangerea lui Iliescu in 1996, a fost blocata dupa revenirea la putere a fostului presedinte, in 2000“. In decembrie 2000, procurorii romåni au decis scoaterea de sub urmarirea penala a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Ungheanu si Dan Fruntelata. Doar fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a fost retinut si trimis in judecata, insa a fost achitat

Afacerea celebrului album “Eterna si fascinanta Romanie” a luat, in Franta, o turnura importanta. Capul acestei afaceri, omul de afaceri romano-francez Adrian Costea, fost consilier al presedintelui Ion Iliescu, a fost trimis de procurorii parizieni in judecata sub acuzatia de deturnare de fonduri si abuz de bunuri sociale. Dosarul a fost finalizat dupa mai bine de noua ani de ancheta si in urma unei comisii rogatorii romano-franceze de ancheta a modului in care “filiera franceza” coordonata de Adrian Costea a primit finantari dubioase prin BANCOREX, bani cu care gruparea a finantat mai multe proiecte de imagine ale fostului partid de guvernamant, PDSR (devenit PSD), precum si politicieni aflati la momentul respectiv sub aripa lui Ion Iliescu. Alaturi de Adrian Costea, in fata magistratilor Tribunalului Corectional din Paris vor mai comparea sotia afaceristului, Valentina Tudora Costea, alte persoane de nationalitate franceza, precum si Gheorghe Pascu, fostul trezorier al campaniei electorale pentru Presedinte a lui Ion Iliescu din 1996. Daca anchetatorii francezi au finalizat dosarul si au lasat justitia sa-si spuna cuvantul cu privire la aceste afaceri, nu acelasi lucru se poate spune despre procurorii romani. Desi scandalul a luat amploare in perioada guvernarii CDR, dupa audieri si verificari, anchetatorii Parchetului General de la Bucuresti au decis, in 2000, odata cu revenirea la putere a lui Ion Iliescu si a PSD, scoaterea de sub urmarirea penala a personajelor implicate in acest scandal. Printre exponentii identificati se numara social-democratii Viorel Hrebenciuc, Mihai Ungheanu si Nicolae Dan Fruntelata. Dupa 2004, cu toate ca PSD a pierdut alegerile, noua administratie nu a dat semne ca ar dori sa finalizeze acest dosar.

Controversatul om de afaceri Adrian Costea a fost trimis in judecata pe data de 27 iunie 2006, printr-o decizie a judecatorului financiar Henri Pons. Dupa mai multe luni de procese intentate impotriva solutiei, decizia a fost completata cu noi probe de catre magistratii Curtii de Apel din Paris si a ramas definitiva pe data de 29 decembrie 2006. Nemaiputand ataca solutia, Adrian Costea va comparea in fata Tribunalului Corectional din Paris in luna octombrie a acestui an. Alaturi de el, in fata instantei vor mai aparea sotia sa, Valentina Tudora Costea, expertul contabil Pierre Manigand, avocatul Christian Breuil, doi administratori de firme Pascal Collard si Didier Marcillaud, omul de afaceri luxemburghez Charles Ewert si fostul trezorier al campaniei electorale a lui Ion Iliescu pentru alegerile prezidentiale din anul 1996, Gheorghe Pascu. Cei opt sunt acuzati de constituirea unei grupari care a derulat o afacere de deturnare de fonduri care ilustreaza presupusa coruptie a demnitarilor romani intre 1992 si 1996, in timpul mandatului fostului presedinte Ion Iliescu.

Ancheta franceza
Cazul a zguduit clasa politica de la Bucuresti la data de 16 martie 1998, cand partea franceza a adus la cunostinta partii romane faptul ca fostul consilier personal al lui Ion Iliescu este implicat in fapte de abuz de bunuri sociale, tainuire de abuz de bunuri sociale, spalare de bani comisa in mod curent si in banda organizata, escrocherie si abuz de incredere. Procurorii francezi au inceput urmarirea penala atat impotriva lui Adrian Costea, cat si impotriva sotiei sale Valentina Tudora si a femeii de afaceri Monique Holtmann. Anchetatorii au fost sesizati cu privire la miscarile financiare care au afectat conturile bancare ale societatii Groupe Saintonge Editions (GSE), administrata de Monique Hiltmann, societate constituita in 1995 si care avea conturi deschise la Banca Franco-Romana (BFR) din Paris si la Uniunea Bancilor din Paris (UBP). Cele doua conturi au fost alimentate, prin viramente, in anii 1995 si 1996, cu 3,26 milioane de dolari, respectiv 6,93 milioane de dolari. Anchetatorii au stabilit ca viramentele catre contul deschis la BFR se inscriau in cadrul unui contract semnat la 6 martie 1995 intre Departamentul de Informatii al guvernului roman, reprezentat de catre secretarul general al guvernului, Viorel Hrebenciuc, adjunctul acestuia, Mihai Ungheanu, si de catre secretarul de stat al informatiilor publice, Nicolae Dan Fruntelata, si societatea GSE. Contractul prevedea livrarea de catre GSE a 97.000 de exemplare ale albumului “Eterna si Fascinanta Romanie”, in schimbul sumei de 5,8 milioane de dolari.

Un alt element al anchetei privitoare la transferul celor 5,18 milioane de dolari implica firma romaneasca STAR TRADE INVEST, cu care GSE a semnat in 1996 un contract de furnizare de hidrocarburi in valoare de 137 milioane de dolari. Suma de 1,74 milioane care a tranzitat contul deschis la UBP, corespundea unui swift deschis la Anglo-Romanian Bank din Londra. Procurorii francezi si-au dat seama imediat ca este vorba de comiterea unor infractiuni si au determinat faptul ca omul de afaceri Adrian Costea se afla in spatele mai multor firme implicate in deturnarea acestor fonduri, insa oficial firmele erau conduse de sotia sa Valentina si de femeia de afaceri Monique Holtmann. Prin intermediul acestora au fost derulate miscari de fonduri banesti foarte importante provenite din Romania si sub acoperirea carora se pare ca au fost comise diverse infractiuni.

Reteaua Costea
Adrian Costea a infiintat o retea compusa din cinci societati prin intermediul carora a folosit sume de bani incasate sub forma unor credite ale Bancorex, bani pe care i-a intors fie sub forma onorarii unor contracte, fie sub forma sponsorizarii si finantarii unor activitati in care erau implicati mai multi politicieni PSD, fie pentru propriul beneficiu. Astfel, o prima firma, Sarl GSE, a primit suma de 10,8 milioane de dolari in baza unor contracte referitoare la livrari de produse petroliere si la editarea albumului “Eterna si fascinanta Romanie”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.