Bogdan Olteanu a anuntat ieri ca legile sigurantei nationale trebuie sa ajunga la Parlament pana la 1 februarie. In caz contrar, liberalii au de gand sa transforme proiectul Guvernului pe aceasta tema in initiativa legislativa. In acest caz, document
Bogdan Olteanu a anuntat ieri ca legile sigurantei nationale trebuie sa ajunga la Parlament pana la 1 februarie. In caz contrar, liberalii au de gand sa transforme proiectul Guvernului pe aceasta tema in initiativa legislativa. In acest caz, documentul va ajunge in dezbaterile celor doua Camere fara sa mai fie nevoie de aviz de la Cotroceni. PNL il acuza de fapt pe seful statului ca intarzie adoptarea legilor sigurantei nationale. "Ca urmare a faptului ca aceste legi stau de trei luni la CSAT, nu ne-am putut indeplini angajamentul politic al celor mai multe dintre partidele parlamentare, si anume de a adopta legi noi pana la sfarsitul anului", a spus Olteanu. In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, liderul liberal s-a plans ca neadoptarea pachetului de legi respectiv reprezinta "una dintre neimplinirile importante ale Camerei in acest an".
La randul sau, secretarul general al Guvernului, liberalul Radu Stroe, a declarat ca presedintele Traian Basescu a facut o mare greseala atunci cand a afirmat ca, daca legile sigurantei vor fi adoptate in varianta Guvernului, serviciile secrete ar functiona ca niste ONG-uri.
"Probabil ca nu e in regula ca serviciile secrete nu mai fac activitati economice, vor sa faca in continuare acte premergatoare. Presedintele n-a precizat ce, dar este o declaratie de maxima generalitate care poate ascunde orice", a declarat Stroe.
Subiectul legilor sigurantei a tensionat puternic relatia dintre cele doua Palate. Prima varianta a proiectului a fost elaborata de experti de la Cotroceni. Ajuns insa la Guvern, documentul a fost radical modificat de catre liberali, desemnati sa aduca amendamentele necesare.
Dupa sase luni de negocieri, varianta PNL a proiectului a primit avizul tuturor ministerelor de resort. Cele mai multe amanari au venit din partea ministrului Justitiei, care a avut nu mai putin de 20 de observatii. Propunerile ministrului Macovei au fost sustinute de PD, care a cerut ca legile sigurantei sa prevada avizul CSAT, inainte ca ele sa fie trimise Parlamentului.
Astfel ca documentele au ajuns din nou la Cotroceni, unde stau de mai bine de o luna de zile. CSAT s-a reunit in aceasta saptamana, insa nu au avut pe ordinea de zi aceste legi. Dupa obtinerea acestui aviz, care este obligatoriu, pachetul de lege va fi supus adoptarii Guvernului. Si abia apoi va ajunge in Parlament, pentru dezbateri. Presedintele Basescu va mai avea un cuvant de spus in momentul in care va primi, pentru promulgare, varianta finala a legilor sigurantei. El are posibilitatea sa le retrimita in Parlament pentru noi modificari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.