Cea mai interesanta schimbare adusa de discursul prezidential motivelor condamnarii comunismului din Raportul Tismaneanu este ca din textul punctului 16 din Raport au fost scoase de catre Basescu numele fostilor ofiteri DIE Ion Mihai Pacepa, Liviu Turcu si Constantin Rauta. Presedintele s-a limitat sa acuze doar condamnarile inginerului Gheorghe Ursu si diplomatului Mircea Raceanu. Reproducem mai jos fraza din Raport pe care presedintele a omis-o: „Condamnarea la moarte a generalului Ion Mihai Pacepa, a fostului ofiter DIE Liviu Turcu, a lui Co nstantin Rauta si a altor persoane pe care regimul le considera vinovate de tradare“
Ieri, la Palatul Cotroceni a avut loc o intalnire in care s-au adus modificari discursului prezidential. Tot atunci s-a hotarat scoaterea lui IPS Corneanu dintre semnatarii Raportului final
Sub o ploaie de huiduieli si fluieraturi, presedintele Basescu a condamnat, ieri, comunismul. Discursul presedintelui a exorcizat, ieri, Parlamentul Romaniei la 17 ani de la Revolutie. Cu toate acestea, in raportul lui Tismaneanu apar doua nume care au facut valuri in societatea romaneasca (Ion Mihai Pacepa, Liviu Turcu), nume de care presedintele nu a amintit nimic.
„Am gasit in acest document (raportul comisiei conduse de Vladimir Tismaneanu-n.r.) ratiunile pentru care pot condamna, in numele statului democratic, regimul comunist din Romania. Pentru cetatenii Romaniei, comunismul a fost impus de un grup politic autodesemnat ca detinator al adevarului, un regim totalitar nascut prin violenta si incheiat tot prin violenta A fost un regim de opresiune, care a expropriat poporul roman de cinci decenii de istorie moderna, care a calcat in picioare legea si a obligat cetatenii sa traiasca in minciuna si frica“ a afirmat presedintele Basescu. „Intr-adevar, a fost vorba de un regim ilegitim, intemeiat pe o ideologie fanatica, o ideologie a cultivarii sistematice a urii, pentru care 'lupta de clasa>> si 'dictatura proletariatului>> simbolizau esenta progresului istoric. Importata din URSS, ideologia comunista a justificat atacul impotriva societatii civile, a pluralismului politic si economic, nimicirea partidelor democratice, distrugerea pietei libere, exterminarea prin asasinat, deportari, munca fortata, intemnitare a sute de mii de oameni.
In spatele mastii 'umanismului socialist>> s-a ascuns cel mai profund dispret pentru om ca individ. Pe baza examinarii literaturii analitice si a marturiilor existente, care probeaza natura antipatriotica a totalitarismului comunist, putem afirma ca regimul comunist din Romania (1945-1989) a fost nelegitim si criminal“, a afirmat presedintele.
Sute de mii de victime
„A sosit, asadar, momentul sa evaluam natura si mostenirile regimului comunist. Unii au cedat tentatiei de a idealiza perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, uitand faptul ca aceasta a instaurat si a consolidat teroarea comunista in Romania, cu sutele sale de mii de morti, regimul lui Nicolae Ceausescu venind sa se instaleze pe terenul pregatit si curatat de ea. Altii au incercat sa scuze ororile epocii Ceausescu in numele pretinsului atasament fata de valorile nationale“, a mai spus seful statului. „Altfel spus, regimul comunist din Romania, un sistem totalitar de la infiintare si påna la prabusire, a fost unul bazat pe incalcarea constanta a drepturilor omului, pe suprematia unei ideologii ostile societatii deschise, pe monopolul puterii exercitat de un grup restråns de indivizi, pe represiune, intimidare, umilire si coruptie. Pe parcursul perioadei comuniste, Romania a suferit consecintele aplicarii dogmelor leniniste: industrializarea fortata, intemeiata pe un model economic vetust, care favoriza industria grea; lichidarea proprietatii private, asociata cu politica brutala de colectivizare a agriculturii; nimicirea valorilor traditionale in numele unei false modernizari sociale; controlul metodic asupra spatiului social si al vietii intime a cetatenilor (mai ales prin politica natalista a dictaturii lui N. Ceausescu).
Sfera privata a fost astfel aproape complet anexata de catre partidul/stat totalitar. Viata cotidiana in socialismul de stat era invadata de elemente propagandistice si de control dictate de partid. In perioada dintre 1945 si 1965, dominata de Gheorghiu-Dej, a fost aplicata teza „intaririi vigilentei“ si a „intensificarii luptei de clasa“. Atunci a fost creata Securitatea ca institutie centrala a sistemului represiv. Raportul ofera date cutremuratoare despre Gulagul romanesc, cu ale sale penitenciare si lagare de exterminare prin munca fortata. Sighet, Aiud, Gherla, Pitesti, Canalul Dunare-Marea Neagra sunt doar cateva din numele de pe aceasta veritabila harta a mortii“, a atras atentia seful statului.
Actiunile criminale
Despre autor:
![Gardianul](http://img.9am.ro/images/logo_surse/gardianul.gif)
Sursa: Gardianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
#NOHACK Dictionary: Adware, pop-up-urile agasante care ne apar pe calculatoare
Sursa: start-up.ro
-
Blue Monday - Cea mai depresivă zi din an
Sursa: garbo.ro
-
Andreea Bănică, în costum de baie la munte: Cum a reacționat Lucian Mitrea...
Sursa: kudika.ro
-
Promovarea online nemarcată a unui candidat la alegeri - cum se va aplica și...
Sursa: wall-street.ro