Zilele de post pot fi mai aromate prin adaugarea uleiului de masline in bucate. De asemenea, in salatele preparate in aceasta perioada se pot adauga masline, pentru mai mult gust. Maslinul este originar din Siria si din zonele de litoral din Asia

Zilele de post pot fi mai aromate prin adaugarea uleiului de masline in bucate. De asemenea, in salatele preparate in aceasta perioada se pot adauga masline, pentru mai mult gust.

Maslinul este originar din Siria si din zonele de litoral din Asia Mica. Primele atestari arheologice ale activitatii de crestere a maslinului au fost facute in Egipt, in templul inchinat zeului Ra, ridicat in timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Unele inscriptii de pe peretii templului arata ca maslinii se cresteau in apropierea orasului Heliopolis, uleiul extras din aceste culturi fiind destinat iluminatului locurilor sacre. In Biblie, maslinul este considerat ""rege al arborilor"" sau ""copacul vietii"".

SACRU. In Cartea Genezei se povesteste cum porumbelul trimis de Noe in urma Potopului se intoarce aducand o ramura de maslin, simbol al pacii indicand sfarsitul maniei zeilor. Maslinul a fost venerat atat de greci, cat si de romani si a fost raspandit de acestia pe intinderea imperiilor lor. Simbol al pacii si al bunastarii, cununile din ramuri de maslin erau acordate atat castigatorilor competitiilor sportive, cat si invingatorilor bataliilor sangeroase. Astazi, maslinul este una dintre cele mai cultivate plante de pe glob. In gastronomia moderna, uleiul extras din masline este nelipsit, fiind considerat mai gustos decat celelalte, dar si mult mai sanatos.

RETETE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.