Tara noastra se afla printre campioanele Europei in materie de poluare cu reziduuri menajere si industriale, detinand  100.000 hectare de pamant contaminat. Conform statisticilor, Ploiestiul este, de departe, cel mai poluat oras romanesc.

Tara noastra se afla printre campioanele Europei in materie de poluare cu reziduuri menajere si industriale, detinand 100.000 hectare de pamant contaminat. Conform statisticilor, Ploiestiul este, de departe, cel mai poluat oras romanesc.

Tara noastra se poate 'lauda>> cu un nou record: aproape 100.000 hectare de teren sunt contaminate cu deseuri. Suprafetele respective se gasesc pe tot teritoriul tarii, iar 'campionul>> poluarii si al mormanelor de deseuri este municipiul Ploiesti. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca suprafata contaminata ar putea fi mult mai mare, pentru ca evaluarile facute nu sunt exacte. In timp ce UE a cerut masuri radicale pentru rezolvarea situatiei, specialistii nostri inca lucreaza la programe-pilot.

Cu toate ca Uniunea Euopeana este “ingrijorata” in privinta degradarii solului, autoritatile romane nu par sa dea o importanta deosebita poluarii. Directorul din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Nicolae Heredea, recunoste ca nu este exclus ca suprafata contaminata sa fie mult mai mare. “Am facut in urma cu doua-trei luni o incercare de inventariere a siturilor contaminate, pe baza informatiilor locale. Din evidenta facuta, a rezultat ca avem o distributie in toate regiunile din tara. Datele care exista nu sunt insa complete. In foarte multe zone nu se cunoaste situatia exacta a siturilor contaminate”, a precizat Nicolae Heredea.

Deseurile menajere, 'campioanele>> contaminarii
Potrivit datelor existente in evidentele agentiilor regionale si judetene pentru protectia mediului, la nivel national exista 1.052 de situri contaminate, totalizand o suprafata de 98.381 hectare. Siderurgia, metalurgia feroasa si neferoasa au generat 8 situri contaminate, pe o suprafata totala de 89.961 hectare.

Pe de alta parte, deseurile menajere au lasat in urma cele mai multe situri contaminate, 475, pe o suprafata de 685 de hectare. Si industria extractiva a generat 170 situri contaminate pe o suprafata totala de 2.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin