International Business Machines Corp. (IBM), cel mai mare furnizor de servicii informatice la nivel mondial, se va alatura unui consortiu condus de Citigroup, in vederea lansarii unei oferte in valoare de trei miliarde de dolari pentru preluarea Banc

International Business Machines Corp. (IBM), cel mai mare furnizor de servicii informatice la nivel mondial, se va alatura unui consortiu condus de Citigroup, in vederea lansarii unei oferte in valoare de trei miliarde de dolari pentru preluarea Bancii Chineze de Dezvoltare Guangdong.
Citigroup participa alaturi de grupul bancar francez Société Générale la procesul de preluare a institutiei chineze, care a debutat in urma cu peste un an, iar mai multe surse au informat ca cei doi ofertanti au propus un pret de aproximativ trei miliarde de dolari pentru un pachet de 85% din actiunile Guangdong. Daca oferta inaintata de consortiul condus de Citigroup se va finaliza, IBM ar putea intra in posesia unei participatii de cinci procente la Guangdong, potrivit unor surse din interiorul consortiului, citate de Bloomberg.
Totodata, parteneriatul dintre IBM si Citigroup va ajuta compania americana sa incheie contracte pentru upgradarea sistemelor informationale ale bancii chineze. Guangdong este un client important al IBM, care asigura peste 80% din sistemele si dispozitivele informatice utilizate de institutia chineza, a declarat, citata de Reuters, o sursa din industria tehnologiei informatice. Investitiile in IT reprezinta o problema de actualitate pentru institutiile de credit din China, deoarece bancile trebuie sa isi imbunatateasca eficienta operationala, in contextul acutizarii competitiei cu marii jucatori globali de profil. Cei mai importanti manageri ai Citigroup, inclusiv directorul general Charles Prince si Robert Rubin, fostul secretar al Trezoreriei Statelor Unite, actual membru al biroului prezidential al grupului american, se afla saptamana aceasta la Hong Kong pentru intalniri cu omologii chinezi.
Citigroup vrea sa obtina o participatie de 20% la Guangdong, acesta fiind plafonul maxim impus unui investitor individual strain la o banca locala, potrivit legislatiei chineze, potrivit agentiei Reuters, preluata de Mediafax. De asemenea, reglementarile impuse de China prevad limitarea participatiei cumulate a investitorilor straini la o institutie de credit locala la 25%.
Citigroup a ajuns anul trecut la un acord preliminar pentru achizitia unei participatii de peste 20% la Guangdong, dar autoritatile de reglementare au revocat decizia, astfel ca Citigroup a reluat cursa cu Société Générale.

Bancile chineze, magnet pentru investitori

China a inceput anul trecut listarea bancilor la Burse externe, iar toate cele patru banci care au fost inscrise au atras un interes urias. Un exemplu recent il reprezinta Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) care a decis sa se listeze la Bursele din Shanghai si Hong Kong prin intermediul unor oferte publice de vanzare, in urma careia castigurile ICBC s-ar putea cifra la 21,9 miliarde de dolari.
"Avand in vedere ca ICBC este cea mai mare banca din China, fondurile specializate in investitii pe termen lung trebuie sa cumpere", declara la acea vreme Y. K. Chan, analist la Phillip Capital Management.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.