Asociatia Civic Media a depus o plangere penala impotriva Monei Musca acuzand-o de fals in acte publice si a cerut incetarea mandatului de parlamentar al acesteia. Civic Media considera ca Musca a incalcat legea cand a declarat, la inceperea legislat
Asociatia Civic Media a depus o plangere penala impotriva Monei Musca acuzand-o de fals in acte publice si a cerut incetarea mandatului de parlamentar al acesteia. Civic Media considera ca Musca a incalcat legea cand a declarat, la inceperea legislaturii, ca nu a colaborat cu Securitatea.
Cum CNSAS a respins marti contestatia la verdictul initial de colaborare, deputatul se face vinovat de fals, caz in care mandatul ar trebui sa inceteze de drept, conform legislatiei in vigoare.
Textul plangerii inaintate Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost trimis si Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Secretarul Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat ca Biroul a luat act de sesizare dar, deoarece nu are competente in privinta plangerilor penale, a trimis-o catre examinare Comisiei Juridice.
Pe de alta parte, nici deputatii juristi nu au ce face deocamdata. Presedintele Comisiei, deputatul Sergiu Andon (PC), a spus ca "singura posibilitate ca Mona Musca sa-si piarda calitatea de deputat este sa i se retraga printr-un proces drepturile electorale".
Altfel spus, decizia nu apartine colegilor fostului ministru al Culturii, ci instantei de la Inalta Curte de Justitie. Lucrurile se complica si mai mult deoarece intrarea cazului pe rolul acestei instante depinde de deznodamantul unui alt proces. Este vorba de cel pe care Mona Musca a anuntat ca-l va intenta Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii.
Conform prevederilor Legii de functionare a CNSAS, o persoana care a primit o decizie de colaborare o poate contesta tot la CNSAS.
Daca acesta o mentine, ii mai sta la dispozitie o alta cale de atac, si anume sa dea Colegiul in judecata la Curtea de Apel Bucuresti.
Cum Musca a decis sa faca acest pas, sesizarea Civic Media va fi luata in considerare doar daca judecatorii de la Curtea de Apel vor confirma deciziile precedente ale Colegiului. In consecinta, Comisia Juridica se afla de-abia la capatul acestui lant, iar decizia cea mai importanta nu ii apartine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.