Coruptia din statele puternic industrializate este mult mai mica decat in cele aflate in curs de dezvoltare. Aceasta este concluzia trasa de Transparency International, in urma sondajului privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) 2006, efectuat
Coruptia din statele puternic industrializate este mult mai mica decat in cele aflate in curs de dezvoltare. Aceasta este concluzia trasa de Transparency International, in urma sondajului privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) 2006, efectuat in 163 de state din intreaga lume, in randul unor institutii independente precum Banca Mondiala sau Forumul Economic Mondial, dar si al oamenilor de afaceri si analisti de tara. Clasamentul din 2006 cuprinde 163 de tari din intreaga lume, pe care le noteaza pe o scara de la 0 (foarte corupte) la 10 (deloc corupte).
Astfel, in timp ce Finlanda se afla pe primul loc in top, cu 9,6 puncte, Romania se situeaza pe locul 84 (3,1 puncte), cu numai 10 sutimi deasupra tarilor unde coruptia este perceputa drept generalizata si care au obtinut un punctaj egal sau mai mic de 3 puncte.
Romania a fost surclasata de Bulgaria (locul 57, cu 4,0 puncte) si Turcia (locul 60, cu 3,8 puncte).
"Pentru a oferi un termen de comparatie relevant pentru demersurile de integrare europeana ale tarii noastre, precizam ca, pentru anul 2006, media obtinuta de statele membre UE a fost de 7.71, iar media obtinuta de statele devenite membre (fostele 10 state candidate) ale UE este de 5.3", se arata in raportul TI.
Punctajul obtinut de Romania indica, potrivit aceleiasi surse, faptul ca reformele anticoruptie "nu au produs efecte reale, perceptia fiind aceea ca nu s-au inregistrat schimbari majore".
"Scorul astfel obtinut trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru oficialii de la Bucuresti", sustine TI, precizand ca rezultatele IPC 2006 releva o stransa corelatie intre coruptie si saracie. Spre exemplu, aproape trei sferturi din tarile aflate in clasamentul IPC includ tari cu un nivel scazut al veniturilor si doua state africane, 71 dintre acestea fiind cotate sub 3.
Astfel, Haiti se situeaza pe ultimul loc cu 1,8 puncte, Guineea, Irak si Myanmar impart penultimul loc, fiecare cu 1,9, in timp ce tarile in care s-a inregistrat o inrautatire a perceptiei coruptiei sunt Brazilia, Cuba, Israel, Iordania, Laos, Seychelles, Trinidad - Tobago, Tunisia si Statele Unite.
Pe de alta parte, o perceptie redusa a coruptiei s-a inregistrat in Algeria, Republica Ceha, India, Japonia, Letonia, Liban, Mauritius, Paraguay, Slovenia, Turcia, Turkmenistan si Uruguay.
"O concentrare a asa-numitelor <> este vizibila la sfarsitul clasamentului. Irakul a ajuns pe penultimul loc, sondajul de opinie realizat inaintea razboiului nefiind inclus in IPC din acest an", sustine TI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.