Alegerile partiale americane sint un test important pentru cei care intentioneaza sa participe la cursa prezidentiala din 2008.

Majoritatea potentialilor candidati la presedintie fie nu au locurile scoase la vot la aceste alegeri,
Alegerile partiale americane sint un test important pentru cei care intentioneaza sa participe la cursa prezidentiala din 2008.

Majoritatea potentialilor candidati la presedintie fie nu au locurile scoase la vot la aceste alegeri, fie nu isi vad pozitiile amenintate. De la republicani, John McCain se afla in plin mandat, iar Rudy Giuliani nu mai este implicat in politica de stat a New Yorkului din 2001. De la democrati, Hillary si Lieberman vor ramine cel mai probabil senatori, iar Joe Biden nu este angajat in cursa anul acesta.

Democrat finantat de republicani

Dupa ce a pierdut alegerile primare pentru postul de candidat din partea Partidului Democrat, Joe Lieberman a decis sa participe ca independent la alegerile pentru pozitia de senator de Connecticut. El are sanse mari sa cistige, fiind candidatul care detine in prezent functia. Pe linga sustinerea multor democrati, Lieberman se bucura si de sprijinul Partidului Republican, care a facut investitii importante in campania lui electorala in speranta ca, ajuns in Senat, Lieberman va contribui la votarea unor propuneri conservatoare. Senatorul este cunoscut mai ales pentru pozitiile sale favorabile razboiului din Irak.

Lieberman se declara in favoarea interventiilor pentru democratizare inca din vremea studentiei la Yale. In 1963, tinarul Lieberman scria in ziarul universitatii: "Dorim sa contribuim la instalarea unor guverne stabile si libere in toata lumea. Vrem sa oferim oamenilor de peste tot accesul la beneficiile modernitatii."

Se clatina scaunul lui Hillary Clinton

Locul de senator de New York detinut de Hillary este scos la vot, insa ea are toate sansele sa ramina in functie. Mai greu de prevazut insa este daca doamna Clinton va reusi sa fie candidatul din partea democratilor la alegerile prezidentiale de peste doi ani, mai ales ca ea incepe sa fie asociata din ce in ce mai mult cu "vechea garda" a democratilor, cei care "ar fi putut fi promitatori", alaturi de John Kerry, Al Gore sau John Edwards. O proaspata amenintare la "tronul" de candidat la presedintie al lui Hillary este senatorul de Illinois, Barack Obama, care a declarat ca se va gindi serios la prezidentiale dupa ce alegerile de anul acesta se vor incheia.

Schwarzenegger se va intoarce

Realegerea lui Schwarzenegger in pozitia de guvernator al Californiei este aproape certa, ceea ce reprezinta o usurare pentru Partidul Republican, care isi vede multi dintre candidati amenintati in aceste alegeri. Ultimele zile de campanie electorala ale lui Schwarzy au fost deci destul de relaxate, printre cele mai interesante opriri ale sale fiind o vizita la o biserica din Los Angeles, unde acesta a cintat si a dansat cu enoriasii, declarind la final: "M-am umplut de energie aici, azi. Si va promit, ma voi intoarce." .

Lovituri sub centura si autogoluri de ambele parti

De bine pentru democrati

- Ted Haggard, unul dintre cei mai importanti lideri evanghelisti din SUA,

care a jucat un rol

central in alegerea lui Bush in 2004, a recunoscut ca se face vinovat de acuzele ca ar fi angajat un prostituat si ar fi consumat droguri impreuna cu acesta.

- Actorul Michael

J. Fox, care sufera de Parkinson, a facut campanie electorala pentru multi dintre candidatii democrati, care ar sustine extinderea cercetarilor cu celula embrionara in timpul dezbaterilor din Congres.

De bine pentru republicani

- Condamnarea la moarte a lui Saddam, cu numai doua zile inainte de alegeri, a diminuat avantajul democratilor in sondaje, stirnind speculatii ca termenul pentru verdictul final ar fi fost stabilit pentru 5 noiembrie tocmai in acest scop.

- In timpul campaniei, senatorul Kerry, potential candidat la presedintie din partea democratilor, a facut controversatul indemn tinerilor americani: "Mai bine ati sta cu burta pe carte ca sa fiti siguri ca nu veti ajunge in Irak".

De rau pentru ambele partide

- Campania electorala premergatoare acestor alegeri a fost considerata drept cea mai murdara din istoria moderna a Statelor Unite.

- Este foarte probabil ca oricare dintre partidele care va pierde alegerile va contesta rezultatul, dat fiind ca iregularitatile semnalate deja in procedurile de vot pot constitui motiv suficient pentru astfel de plingeri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.