Romania si Bulgaria vor avea o serie de beneficii prin integrarea de la 1 ianuarie 2007, dar vor fi si sectoare in care vor aparea probleme, arata un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena, preluat de Euract

Romania si Bulgaria vor avea o serie de beneficii prin integrarea de la 1 ianuarie 2007, dar vor fi si sectoare in care vor aparea probleme, arata un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale Comparate din Viena, preluat de Euractiv.ro.
Potrivit sursei citate, castigurile se vor vedea in special in activitatea de comert, la nivelul cresterii economice, in materie de investitii si prin infuzia de fonduri UE.
In opinia cercetatorilor, este posibil sa apara probleme la firmele mici si mijlocii, in agricultura si in industria alimentara.

Avantaj, diferenta de salarii

Un avantaj pentru economiile nou-venitilor il da diferenta de salarii fata de vestul Europei. Salariile in Romania si Bulgaria sunt o treime din media membrilor UE in formula de 15 membri (inainte de 1 mai 2004), respectiv 70 la suta din media din cele 10 state care au aderat acum doi ani. O apropiere a nivelului mediu de salarizare va lua decenii.
Somajul a scazut in cele doua tari, la 10% in Bulgaria si 7% in Romania. Salariul mediu este de 163 de euro in Bulgaria si 264 euro in Romania.

Industria de prelucrare, in declin ingrijorator

Textilele, confectiile si pielaria au inregistrat scaderi record in anul 2005. Slaba lor performanta este ingrijoratoare, fiind vorba de sectoare in care tara noastra este specializata si care, pana nu demult, propulsau productia industriala si exporturile.
Celelalte doua domenii esentiale pentru industrie si cresterea economica sunt prelucrarea lemnului si productia de mobila. Acestea sunt singurele care, potrivit specialistilor, se mentin pe linia de plutire si mai au sanse sa salveze scufundarea lenta a industriei de prelucrare in general.
Conform analistilor, o lege veche a economiei spune ca, daca industria prelucratoare nu creste cu peste 3% intr-un an, cresterea economica a unei tari este in pericol.
Datele din studiile de specialitate arata ca Romania se apropie ingrijorator de acest prag. Cauza este performanta slaba a sectoarelor-cheie, cu ponderi importante la export.

Sectoare cu potential sunt ignorate

In schimb, alte sectoare, care, potrivit analizelor de specialitate, ar trebui incurajate, nu au fost bagate in seama in Romania: masinile electrice, tehnica de calcul si echipamente de telecomunicatii, mijloace de transport. Ele au un potential enorm de crestere, dar deocamdata nu exista multe actiuni si efecte concrete in aceste domenii.

Pariu pierdut la textile

Tara noastra a pariat pe cateva domenii care, in prezent, pot fi considerate "necastigatoare", raportat la competitivitatea lor pe plan extern, mai ales in relatiile cu UE.
La textile, imbracaminte si pielarie-incaltaminte, socul concurentei produselor chinezesti a adus aproape in pragul falimentului producatorii din Romania si UE, in egala masura. Industria alimentara si de bauturi prezinta o situatie paradoxala: este bine "infipta" pe plan intern, dar are performante aproape zero la export.

Ce ne asteapta pe termen scurt

Slaba performanta a sectoarelor-cheie ale industriei de prelucrare nu confera perspective prea incurajatoare nici pentru anul 2007. Integrarea in UE va surprinde neplacut intreprinzatorii care nu si-au pus la punct sistemele de management al calitatii sau standardele de mediu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.