Romania a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana la 22 iunie 1995, la doar cateva luni dupa intrarea in vigoare a Acordului European. Potrivit acestui acord, statele membre ale Uniunii sunt de acord cu extinderea catre Europa Centrala si de Es

Romania a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana la 22 iunie 1995, la doar cateva luni dupa intrarea in vigoare a Acordului European. Potrivit acestui acord, statele membre ale Uniunii sunt de acord cu extinderea catre Europa Centrala si de Est, cu conditia ca tarile asociate sa indeplineasca criteriile economice si politice necesare. In iulie 1997, Comisia Europeana adopta Agenda 2000, care include Avizul asupra cererii de aderare a Romaniei la Uniune.

1998 - un prim esec

Procesul de extindere a fost lansat in mod oficial in 1998, atunci cand sase dintre cele 12 state candidate incep atunci negocierile de aderare (Cipru, Ungaria, Polonia, Estonia, Republica Ceha si Slovenia). Romania rateaza acest moment. Negocierile de aderare a tarii noastre au fost lansate oficial doi ani mai tarziu, pe 15 februarie 2000, in acelasi timp cu alte 5 tari: Bulgaria, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia.
Tarile candidate trebuie sa indeplineasca mai multe conditii esentiale: adoptarea oficiala si aplicarea acquis-ului comunitar; asigurarea unei bune functionari a pietei interne, in concordanta cu politicile Uniunii, cu o atentie speciala acordata domeniilor agriculturii, justitiei si afacerilor interne, protectiei mediului.

2002, o noua amanare

In decembrie 2000, Consiliul European reunit la Nisa decide ca la sfarsitul anului 2002 sa dea unda verde aderarii tarilor candidate care indeplineau criteriile necesare.
Romania ramane din nou pe tusa, alaturi de Bulgaria. Pe 13 decembrie 2002, sefii de stat si de guvern reuniti la summit-ul de la Copenhaga au decis aderarea a 10 state. Iar Romania si Bulgaria "pot deveni membre incepand din ianuarie 2007, in functie de progresele inregistrate in indeplinirea criteriilor de aderare".
Cele 29 capitole de negociere au fost inchise, in sfarsit, in decembrie 2004, la patru ani de la deschiderea lor. In acelasi timp, Romaniei i se recomanda sa continue reformele si sa implementeze angajamentele asumate in negocieri referitoare la acquis-ul comunitar, in special in ceea ce priveste justitia si afacerile interne, politica in domeniul concurentei si mediu. Uniunea continua monitorizarea pregatirilor de aderare si considera ca tara noastra ar putea deveni membru de la 1 ianuarie 2007, "daca va fi pregatita".
Pe 13 aprilie 2005, Parlamentul European a dat avizul conform (obligatoriu pentru aderare de noi membri la UE si pentru validarea acordurilor de asociere) asupra Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei. Cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, a fost adoptata rezolutia referitoare la aderarea Romaniei la UE in 2007.
Ceremonia de semnare a Tratatului a avut loc la Luxemburg in 25 aprilie 2005.

4 state nu au ratificat inca Tratatul

Pentru ca aderarea sa aiba loc la data stabilita, 1 ianuarie 2007, toate statele membre UE trebuie sa ratifice Tratatul, prin aprobarea in Parlamentele nationale, cel mai tarziu pana la sfarsitul acestui an. Pana in prezent, 21 de state si-au dat acordul. Franta, Germania, Belgia si Danemarca au amanat acest lucru, pe motiv ca vor mai intai sa vada si ultimul Raport de tara, prezentat ieri. Cele patru state au promis insa ca vor finaliza procedurile de ratificare in timp util.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.