De la 1 octombrie a.c., bolnavii de diabet cu tratament oral isi vor ridica medicamentele din farmaciile cu circuit deschis. Masura are ca scop cresterea accesului bolnavilor de diabet zaharat la tratamentul necesar. Pana acum, cei aproape 380.000 de
De la 1 octombrie a.c., bolnavii de diabet cu tratament oral isi vor ridica medicamentele din farmaciile cu circuit deschis. Masura are ca scop cresterea accesului bolnavilor de diabet zaharat la tratamentul necesar. Pana acum, cei aproape 380.000 de bolnavi de diabet zaharat aflati in tratament medicamentos se duceau cu retetele prescrise de medici la un numar redus de farmacii de spital cu circuit inchis, ceea ce inevitabil genera aglomeratie. In viitor, doar bolnavii insulino-dependenti, care reprezinta o cincime din totalul celor suferinzi de diabet, isi vor obtine tratamentul din farmaciile cu circuit inchis, aceste medicamente avand un regim special. Pentru a face posibila noua facilitate pentru bolnavii de diabet zaharat, Guvernul a adoptat Hotararea 1306 care introduce medicamentele antidiabetice orale (ADO) in sublista C a medicamentelor compensate 100% din pretul de referinta.
Totodata, prin ordinul comun nr.1061/425, aprobat de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), este stabilit un set de norme tehnice de reorganizare a programului national de diabet zaharat. Aceste norme detaliaza si modul in care isi vor obtine tratamentul, de acum incolo, bolnavii care au nevoie de antidiabetice orale. Astfel, acesti bolnavi vor fi tinuti sub observatie permanenta de catre medicii lor de familie, urmand ca semestrial sau ori de cate ori este nevoie sa se prezinte la control la medicul specialist diabetolog.
Medicul specialist va transmite medicului de familie, prin intermediul pacientului, scrisori medicale cuprinzand tratamentul necesar bolnavului, precum si planul de monitorizare al acestuia. Eliberarea retetelor si monitorizarea bolnavului vor fi facute de medicul de familie, conform recomandarilor din scrisoarea medicala. Medicamentele antidiabetice pentru tratamentul bolnavilor cu diabet zaharat se vor putea prescrie pentru o perioada de pana la 90 zile. Pacientii insulino-dependenti, cei cu tratament mixt - insulina si antidiabetice orale, copiii si gravidele cu diabet zaharat vor fi in continuare ingrijiti in exclusivitate de specialistii cu competenta in diabet, nutritie si boli metabolice.
MSP le va asigura medicilor de familie testele si glucometrele necesare monitorizarii pacientilor si va organiza cursuri de instruire in diabet, nutritie si boli metabolice, prin intermediul autoritatilor judetene de sanatate publica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.