A inceput marea deconspirare, dar ea nu merge chiar atit de usor cum am sperat. Unii dintre noi, desigur.

CNSAS, pe umerii caruia sta dificila sarcina a luminarii trecutului nostru cel mai ascuns si mai greu de acceptat ca si comunitat
A inceput marea deconspirare, dar ea nu merge chiar atit de usor cum am sperat. Unii dintre noi, desigur.

CNSAS, pe umerii caruia sta dificila sarcina a luminarii trecutului nostru cel mai ascuns si mai greu de acceptat ca si comunitate, are din pacate o puzderie de probleme: de vointa, de spatiu, de logistica, de personal. Cea mai dificila, pentru ca nu tine de dimensiuni materiale remediabile, sta infipta chiar in inima Consiliului. Cind la prima pronuntare in cazul Felix iese unanimitate de 12 voturi, iar la contestatie a iesit 6 - 6 si doar regulamentul, care prevede dublarea votului presedintelui, a inclinat balanta, te cam intrebi ce fel de oameni si-au trimis partidele si celelalte institutii acolo. Incepi sa te intrebi, dar sa si intelegi, cum incepi sa intelegi mai bine opozitia din comisiile parlamentare la decizia CSAT de desecretizare a dosarelor politicienilor. Avem o clasa politica penetrata de Secu din toate pozitiile, dar important este ca lucreaza Comisia CNSAS-SRI si dosarele se transfera. Numai ca imi amintesc votul despre Felix si iar ma intreb cum, cit si in ce ordine are locul transferul.

De fapt, totul conspira impotriva deconspirarii. Cine a vizitat macar o data CNSAS a fost deja speriat de aglomeratia de acolo, de faptul ca expertii care ar trebui sa lucreze izolat se inghesuie unii in altii si impart un computer la trei persoane, de apa care curge pe dosarele din garaj. CNSAS nu are spatiul trebuincios, nici logistica minima necesara, iar personalul a devenit tot mai insuficient, pe masura ce solicitarile de deconspirare se inmultesc. Este limpede ca institutia are nevoie de un buget sporit pentru a se adapta la cerintele in crestere, de alt sediu, de mai multe computere, de mai multi angajati. Cum nu vad clasa politica inghesuindu-se sa onoreze aceste conditii minime de lucru, cred ca e cazul unei noi interventii prezidentiale. Daca a reusit sa deblocheze dosarele secretizate aberant, presedintele poate cere dlui Videanu, pentru CNSAS, un sediu mai mare ori mai multe sedii, cum poate pretinde Guvernului si Parlamentului alocarea bugetului corespunzator. Desigur, daca crede ca deconspirarea e vitala pentru Romania, si nu doar o tema agitata populist.

In sfirsit, noi insine sintem vinovati de eventuala blocare a functionarii institutiei prin avalansa de neoprit de cereri de deconspirare. Ar trebui sa intelegem ca exista niste prioritati absolute si ca deconspirarea coafezelor care au stricat freza disidentilor, a contabililor si a taietorilor de frunze poate sa mai astepte. Vitala este deconspirarea politrucilor, pentru ca ei iau decizii ce ne privesc pe toti. Apoi cea a formatorilor de opinie, pentru ca pot strica mintile tuturor. In rest, cred ca putem lasa CNSAS sa-si fixeze agenda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.