Angajatorii romani vor trebui sa puna la dispozitia angajatilor echipamente de protectie individuale, ochelari de vedere gratis, dar si incaperi pentru odihna.

Zece proiecte de lege publicate pe site-ul Ministerului Muncii prevad num
Angajatorii romani vor trebui sa puna la dispozitia angajatilor echipamente de protectie individuale, ochelari de vedere gratis, dar si incaperi pentru odihna.

Zece proiecte de lege publicate pe site-ul Ministerului Muncii prevad numeroasele conditii pe care angajatorii si lucratorii romani trebuie sa le respecte pentru a se ridica la standardele impuse de Uniunea Europeana. Ministrul Gheorghe Barbu a prezentat acest pachet de acte in sedinta de ieri a Guvernului. Daca proiectele vor fi aprobate, incepind din luna septembrie 2006, angajatorii vor trece la programul de renovare, pentru ca vor avea de lucrat la conditiile si la spatiul de munca in care isi desfasoara activitatea angajatii lor. In plus, vor trebui sa-si ia in serios rolul de a avea grija de propriii angajati, atit timp cit sint la lucru, altfel risca sanctiuni la nivel european.

Controale la ochi

Angajatorii care isi desfasoara activitatea pe baza echipamentelor cu ecrane de vizualizare, fie ele calculatoare, masini de marcat, autoturisme, trebuie sa le ofere angajatilor masuri de protectie sporite. Pe linga controalele oftalmologice periodice, in cazul in care un angajat are probleme de vedere, angajatorul este obligat sa-i cumpere ochelari, fara a implica costuri financiare pentru lucrator.

De asemenea, calculatoarele trebuie sa fie dotate cu ecrane de protectie, sa nu aiba reflexii, tastatura impecabila, iar scaunul sa se poata regla si misca pentru a-i oferi lucratorului spatiul necesar. UE pune mare accent pe spatiul "intim" necesar la locul de munca, adica fiecare angajat sa aiba propriul spatiu de desfasurare.

Sali de odihna

Legat tot de confort, normele europene cer angajatorului sa amenajeze spatiul de munca la cheie. Peretii trebuie sa fie varuiti, intretinuti, pardoselile sa nu aiba proeminente sau gauri. Iar daca biroul are pereti translucizi sau transparenti, angajatorul are obligatia de a semnaliza existenta acestora, pentru ca angajatii sa nu dea cu capul in geam.

Cit despre problema fumatului, angajatorii trebuie sa ia "masuri corespunzatoare pentru protectia nefumatorilor impotriva disconfortului cauzat de fumul de tutun".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.