Agentia chineza de presa Xinhua a dat publicitatii, inainte de anuntul oficial al guvernului, indicatorii balantei comerciale internationale dintre China si partenerii sai. In ciuda eforturilor de reducere a surplusului comercial, acesta a atins de f

Agentia chineza de presa Xinhua a dat publicitatii, inainte de anuntul oficial al guvernului, indicatorii balantei comerciale internationale dintre China si partenerii sai. In ciuda eforturilor de reducere a surplusului comercial, acesta a atins de fapt un nou record in iulie, ajungand la 14,61 miliarde de dolari. Recordul precedent fusese stabilit in iunie la 14,5 miliarde. In iulie, exporturile chineze au crescut cu 22,6% ajungand la 80,34 miliarde de dolari, iar importurile au crescut mai putin, cu numai 19,7%, ajungand la 65,72 miliarde. Se estimeaza ca surplusul comercial va ajunge la 146 miliarde de dolari pentru tot anul 2006.

Surplusul ingrijoreaza atat in China, cat si in Statele Unite si Europa

Un material publicat luna aceasta in New York Times explica principala consecinta a cifrei de surplus foarte mari: "Dominanta crescanda a Chinei in comertul international va duce la formarea unor dezechilibre nesustenabile in economia globala, China urmand sa aiba prea multe surplusuri, iar Statele Unite prea multe datorii". China a acumulat deja rezerve valutare in valoare de o mie de miliarde de dolari. Desi marimea acestor rezerve este de multe ori interpretata ca un semn al controlului pe care il pot exercita chinezii asupra economiei americane, de fapt ea poate reprezenta un risc foarte mare chiar pentru economia chineza. Economistul Nicholas Lardy de la Institutul pentru Economie Internationala de la Washington explica pentru BusinessWeek ca, odata cu deprecierea inevitabila a dolarului, valoarea acestor rezerve va scadea in moneda nationala chineza.

Aprecierea yuan-ului nu a avut impactul scontat

Atat partea chineza, cat si guvernul american si autoritatile UE, sunt de acord ca ridicarea valorii yuan-ului este unul dintre principalele remedii. In principal americanii, care si-au estimat propriul deficit cu China la 200 de miliarde de dolari, au acuzat Beijing-ul de mentinerea artificiala a unei valori scazute a yuan-ului. Desi chinezii au acceptat aprecierea treptata a monedei nationale, aceasta masura nu este suficienta. Economisti precum Lardy sau Dong Tao de la Credit Suisse sunt de parere ca este necesara mai degraba o depreciere a dolarului pentru a reduce deficitul pe care Statele Unite il au cu partenerul asiatic.

Americanii nu au nimic de oferit consumatorilor chinezi

Pentru a mai echilibra balanta comerciala dintre SUA si China ar fi necesar ca americanii sa consume mai putine produse chinezesti, iar chinezii mai multe americane. Paradoxal insa, in relatia cu China, Statele Unite aproape nu au nici un avantaj absolut, singurele produse de interes pentru chinezi fiind unele primare, precum carnea de vita, si putine mai complexe, precum aeronavele Boeing. In schimb, consumatorii americani cumpara cu lacomie produsele tehnologice, electronice si de telecomunicatii fabricate in China. Chiar si asa, importurile chinezesti de carne au fost afectate de boala vacii nebune, iar cele de tehnologie aviatica ar putea fi acum reduse ca rezultat al unei noi legi americane. Aceasta cauta sa controleze exporturile de echipament strategic catre statele suspectate de activitati anti-americane. Oficiali chinezi citati de International Herald Tribune si-au exprimat deja ingrijorarea fata de efectul nefast al unei astfel de masuri asupra balantei comerciale.

Europenii nu pot nici ei renunta la produsele chinezesti

Statele europene au si ele probleme similare in comertul cu China, insa Comisia s-a lovit de opozitia unor state membre in incercarea de a introduce un sistem stabil de cote pentru importurile de textile si incaltaminte. Andy Xie, economist sef la Morgan Stanley, a declarat ca scaderea importurilor de textile oricum nu ar fi de ajuns pentru reducerea deficitului Uniunii cu China, deoarece ele vor fi recuperate prin importurile mari de otel, tehnologie si electronice.
In ansamblu, se pare ca economia complexa si in continua crestere a Chinei ofera produse prea variate si ieftine pentru a mai lasa loc competitiei straine, atat printre consumatorii domestici, cat si printre cei straini. Ramane de vazut ce masuri vor mai lua autoritatile financiare mondiale pentru a influenta mana invizibila a pietei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.