Sora premierului Rafiq Hariri, asasinat de sirieni, crede ca Hezbollah este o forta benefica pentru Orientul Mijlociu. Ea ii poate uni pe crestinii, sunnitii si siitii din Liban sub stindardul eliberarii de sub ocupatia israeliana. 

Sora premierului Rafiq Hariri, asasinat de sirieni, crede ca Hezbollah este o forta benefica pentru Orientul Mijlociu. Ea ii poate uni pe crestinii, sunnitii si siitii din Liban sub stindardul eliberarii de sub ocupatia israeliana.

Carmen Gavrila, corespondent special al Radio Romania Actualitati in Liban

Se fac eforturi internationale pentru o solutionare diplomatica a conflictului din Liban, care dureaza deja de aproape o luna. Credeti ca sint sanse ca acesta sa se incheie curind?

Durata acestui conflict nu depinde de noi, de guvernul libanez, care incearca sa opreasca aceasta agresiune israeliana. Dintotdeauna au existat interese internationale in Liban. Iar fratele meu, premierul Rafiq Hariri, a folosit sprijinul international, in timpul vietii sale, in interesul Libanului. Acum toata lumea araba este unita in jurul Libanului pentru ca agresiunea israeliana sa inceteze. Oricum, e clar ca Libanul nu are ce sa discute, pe mai departe, in chestiunile aflate in dezbatere cu Israelul, pina nu va fi decisa incetarea focului.

Exista semne, dupa parerea dvs., ca acest conflict ar fi produs divergente intre diversele grupuri religioase libaneze?

Uitati, de exemplu, Fundatia Hariri da ajutor tuturor celor ramasi fara case sau care au fugit din zonele bombardate, indiferent de religie. Inca de pe acum incercam sa anticipam si sa prevenim orice diviziuni intre libanezii de religii diferite. Oamenii sint uniti, se ajuta. Iar din punct de vedere politic, exista un punct comun, unic al tuturor partidelor. Guvernul are influenta asupra cetatenilor. De exemplu, cind a fost atacat sediul ONU din Beirut, ca reactie la masacrul de la Qana, oamenii s-au calmat dupa ce premierul Siniora le-a cerut sa se opreasca.

Sunnitii sustin Hezbollahul siit

Sunnitii libanezi, ca dvs., nu se tem de popularitatea crescuta a Hezbollah si a celorlalte partide siite?

Hezbollah e un partid libanez ca oricare altul. A jucat si joaca in continuare un rol foarte important in societatea libaneza. Sa nu uitam ca a fost componenta principala in eliberarea sudului Libanului, in 2000. In plus, e un partid care colaboreaza si lucreaza cu celelalte partide de pe scena politica libaneza. Hezbollah spune ca acesta e ultimul razboi cu Israelul, un razboi care va duce la eliberarea definitiva a Libanului, inclusiv zona Shebaa, eliberarea tuturor prizonierilor libanezi din Israel. In final, Libanul va fi reconstruit, si asta cu participarea Hezbollah. De fapt, Hezbollah este cel care da aceasta unitate de care are Libanul nevoie, care este vizibila in ultima vreme.

Multi crestini libanezi sint ingrijorati ca, prin intermediul Hezbollah, Libanul se va transforma in republica islamica, precum Iranul, parintele miscarii.

E parerea lor. Dar cred ca acest risc este complet exclus. Hezbollah a incercat sa se uneasca, sa colaboreze cu toate formatiunile libaneze si s-a asezat la masa tratativelor. Inainte de izbucnirea conflictului, procesul de negociere era in plina evolutie. Acum asteptam sa se incheie criza, apoi vom relua procesul de reconstructie. Si sint sigura ca, pe viitor, toate componentele societatii libaneze vor avea posibilitatea de a se exprima liber si de a fi reprezentate la putere, intr-un mod echitabil.

Influentele iraniana si saudita sint benefice

Libanul este un spatiu unde se intilnesc interese externe divergente. De exemplu, Iranul si Siria, pe de o parte, si Arabia Saudita de cealalta.

Cred ca e nevoie ca Libanul sa fie liber si independent de orice interese externe. Cu toate acestea, sintem parte din Orient si sa nu uitam ca Orientul a platit deja un pret urias din cauza conflictului cu Israelul. Pina nu va fi solutionata problema palestiniana, pina cind nu va exista un stat palestinian, pina cind refugiatii palestinieni nu se vor intoarce in tara lor, cred ca nu va fi liniste in Orientul Mijlociu. Razboiul civil in Liban s-a incheiat datorita eforturilor fostului premier Rafiq Hariri, ajutat de Arabia Saudita si de Papa Ioan Paul al II-lea, plus presiunea internationala. Dvs. ati vorbit despre posibilitatea unor interese externe divergente in Liban. Noi vedem altfel aceste interese. Le vedem ca pe influente pozitive in Liban, creatoare de echilibru. De exemplu, notiunea de reconstructie a Libanului are la baza Arabia Saudita, iar cea de "eliberare a teritoriilor ocupate" are la baza influenta Iranului. Pentru noi e vorba despre influente cu rezultate semnificative, importante pentru Liban.

Totusi, in Iran este actuala si puternica ideologia fostului ayatollah Khomeyni, care presupune exportarea revolutiei islamice, a republicii islamice, in Orient, oriunde sint musulmani siiti. Nu va temeti ca Libanul va avea aceasta soarta?

E adevarat ca Iranul are aceasta strategie de a exporta modelul revolutiei islamice in Orient. Dar nu uitati ca libanezii sint foarte creativi, foarte ingeniosi si au reusit pina acum sa transforme asta in interesul lor. Noi credem in ceea ce a zis Papa Ioan Paul al II-lea, si anume ca Libanul este mai mult decit o tara, e un mesaj pentru toata lumea, un model. Hariri a crezut in aceasta idee, ca Libanul e un model de pace si intelegere intre oameni de religii diferite, un pod intre Orient si Occident.

Personalitate influenta Bahia Hariri este de mult timp o persoana marcanta activa in viata politica libaneza. Deputat si presedinte al Comisiei pentru Cultura si Educatie, Bahia Hariri este de asemenea vicepresedinte al Comisiei pentru Femei a Uniunii Interparlamentare Arabe si ambasador UNESCO.

Mobilizare Libanul a mobilizat 15.000 de rezervisti pentru a-i desfasura in sudul tarii imediat ce Israelul isi va retrage trupele din zona. Premierul israelian Ehud Olmert a caracterizat planul drept unul "interesant" si a afirmat ca il va analiza: "Cu cit plecam mai repede din Libanul de sud, cu atit mai bine, mai ales daca ne-am atins obiectivele".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.