Mai multe bunuri apartinand patrimoniului cultural-national, care urmau sa ajunga ilegal in strainatate, au fost confiscate de politistii bucuresteni, expeditorul coletelor fiind deja retinut. Potrivit Politiei Capitalei, Sorin Galiceanu, 29 de ani,
Mai multe bunuri apartinand patrimoniului cultural-national, care urmau sa ajunga ilegal in strainatate, au fost confiscate de politistii bucuresteni, expeditorul coletelor fiind deja retinut. Potrivit Politiei Capitalei, Sorin Galiceanu, 29 de ani, administrator la SC "Carting Film" SRL, din judetul Olt, este cercetat pentru exportul a 370 de monede vechi, datand din secolele II-IV i.Hr.
Anchetatorii spun ca pachetele urmau sa ajunga in Canada si Statele Unite ale Americii, insa, deocamdata, nu s-a stabilit de unde a procurat tanarul obiectele.
Pentru a putea sa exporte astfel de obiecte, el avea nevoie de un certificat de la Ministerul Culturii si Cultelor, fara acest act nefiind posibila expedierea lor peste granite.
Avand informatii despre activitatile lui Galiceanu, politistii Serviciului de Investigatii Criminale au reusit sa opreasca exportul chiar la vama din Giulesti. Pe langa cele 370 de monede, provenind din cetatile Histria si Calatis, oamenii legii au mai descoperit in pachete si varfuri de sageti si alte obiecte de patrimoniu.
Prejudiciul, in valoare de aproximativ 4.500 euro, a fost recuperat, iar cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunii de export de bunuri mobile care fac parte din patrimoniul cultural-national fara a detine certificat de export.
Tranzactiile ilegale cu bunuri de patrimoniu sunt la moda. In ultima perioada, politistii au confiscat obiecte de patrimoniu care urmau sa fie scoase din tara.
Judetul Hunedoara a devenit celebru in traficul de bunuri de patrimoniu, dupa ce cea mai mare retea de cautatori de comori dacice a fost anihilata.
La 6 iulie a.c., 13 persoane au fost trimise in judecata pentru efectuarea de detectii si sapaturi in situri arheologice, furt calificat de obiecte de patrimoniu, cu consecinta pierderii lor pentru patrimoniul cultural national, lipsire de libertate in mod ilegal, violare de domiciliu si santaj.
Potrivit rechizitoriului, cei in cauza ar fi efectuat sapaturi ilegale in situl Sarmizegetusa Regia, monument istoric aflat in administrarea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, de unde au luat 15 bratari de aur evaluate la 1,5 milioane euro pe care le-au vandut, mai apoi, pe piata neagra internationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.