Ofertele pentru CEC ar putea fi influentate de preturile "practicate" in regiune, care nu ating miliardul visat de Vladescu.

Fiecare dintre cele trei banci ramase in cursa pentru CEC au facut deja achizitii similare anul acesta in zona
Ofertele pentru CEC ar putea fi influentate de preturile "practicate" in regiune, care nu ating miliardul visat de Vladescu.

Fiecare dintre cele trei banci ramase in cursa pentru CEC au facut deja achizitii similare anul acesta in zona Romaniei. Preturile oferite pentru banci din Ucraina, Serbia si Rusia de OTP Bank, National Bank of Greece, respectiv Raiffeisen au variat intre 650 si 410 milioane de euro. Caracteristicile achizitiilor sint comparabile cu cele ale CEC. Banca romaneasca are insa de departe cea mai buna oferta in ce priveste numarul de sucursale (1.400) si mai ales raspindirea lor. Potrivit unor surse apropiate procesului, cea mai mare oferta facuta de unul dintre concurenti ar fi de 500 de milioane de euro, la prima strigare. Pretul dupa deschiderea ofertelor finale ar putea fi astfel cuprins in intervalul superior al preturilor acestei zone.

Ultima mare achizitie a Raiffeisen International Bank-Holding A.G. (Raiffeisen International, dateaza din februarie si este banca ruseasca Impexbank. Grupul austriac a cumparat banca in totalitate (100%). In urma incheierii acestei tranzactii, Raiffeisen International a devenit cel mai mare grup bancar strain prezent pe piata ruseasca. Pretul de achizitie a fost 550 de milioane de dolari.

650 de milioane, banca din Ucraina

Luna trecuta OTP Bank a cumparat chiar sucursala ucraineana a grupului Raiffeisen - JSCB Raiffeisenbank Ukraine.

Banca inregistra la sfirsitul anului 2005 active totale de peste 1,2 miliarde de euro si avea 39 de unitati. OTP a venit cu 650 de milioane de euro, pentru o valoare contabila a activelor nete, la sfirsitul lui 2005, de 139 de milioane de euro.

Banca maghiara nu s-a oprit aici cu piata ucraineana, vrind sa cumpere si TAS Commercebank. Negocierile au incetat insa cind i s-a cerut 700 de milioane de dolari, OTP considerind ca suma este prea mare. Aceasta "intimplare" a dat insa curaj oficialilor Raiffeisen, care au declarat luni, cind au mers la Finante cu oferta pentru CEC, ca este posibil ca OTP sa nu mai dispuna de resurse financiare foarte bune in batalia pentru CEC.

410 milioane, banca sirbeasca

Grupul bancar elen National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia dupa active, este interesat atit de preluarea CEC, cit si de Vojvodanska Banka, a cincea banca din Serbia. NBG a ajuns deja in faza negocierilor finale cu guvernul sirb pentru finalizarea achizitiei. NBG a fost singurul ofertant pentru Vojvodanska, oferind un pret de 410 milioane de euro pentru o participatie de 99,4% din actiuni.

Vojvodanska Banka controleaza 5,8% din piata bancara din Serbia si are active de 460 de milioane de euro si 175 de oficii bancare. Comisia de privatizare a CEC va deschide ofertele financiare ale celor trei banci saptamina viitoare. Daca guvernul nu este multumit de banii oferiti are dreptul legal sa anuleze privatizarea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.