"Inca de la inceputul lunii s-a observat un suflu nou pe piata de capital, implicit pe cea a derivatelor, tendinta evidentiata de cresterea numarului de contracte tranzactionate zilnic", observa un broker.
De aceasta evolutie au profitat specu
"Inca de la inceputul lunii s-a observat un suflu nou pe piata de capital, implicit pe cea a derivatelor, tendinta evidentiata de cresterea numarului de contracte tranzactionate zilnic", observa un broker.
De aceasta evolutie au profitat speculatorii inspirati care, datorita evolutiei preturilor futures, au obtinut randamente care nu pot fi oferite de alte instrumente financiare. De exemplu, daca dobanda bancara medie este de 7 - 7,25%/ an, la Sibiu au putut fi obtinute in numai doua saptamani randamente de pana la 250%! Primele doua saptamani din iulie s-au caracterizat printr-o tendinta de crestere a volumelor de tranzactionare, totalul contractelor ridicandu-se la 208.500, lichiditatea apropiindu-se de 400 milioane lei.
Pe fondul lichiditatii explozive, investitorii au putut sa-si aplice strategiile de plasament in functie de specificitatea derivatelor preferate. Din acest punct de vedere, reactia lor fata de societatile de investitii financiare a fost remarcabila, in prima jumatate din iulie, pe SIF 2 fiind tranzactionate 64.600 contracte, iar pe SIF 5 aproape 62.000 contracte. "Odata cu intrarea noilor scadente, la 9 si 12 luni, piata s-a pliat pe un trend ascendent ca lichiditate", explica Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj.
"SIF-urile si-au adus o contributie hotaratoare la aceasta situatie remarcandu-se prin randamentele pe pozitii de cumparare (long), ele ridicandu-se la 200 -250%. La sfarsitul saptamanii trecute s-au evidentiat insa scaderi, vineri speculatorii pe vanzare (short) in aceeasi zi putand marca, la randul lor, randamente bune, care au fost in cazul SIF 2 la 50% pentru scadenta septembrie si 70% pentru decembrie!". "Pe termen mediu investitorii au manifestat o afinitate aparte pentru derivatele pe actiunile Bancii Transilvania cu scadenta martie 2007, tranzactionata la un maxim de 1,3 lei/titlu", remarca un broker.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.