Oamenii de stiinta din Australia au descoperit ca un microb minuscul poate avea "calitatile legendarului grec Midas", adica poate transforma banalul praf in aur, relateaza CNN.
Descoperirile, publicate in revista americana "Science", sugereaza
Oamenii de stiinta din Australia au descoperit ca un microb minuscul poate avea "calitatile legendarului grec Midas", adica poate transforma banalul praf in aur, relateaza CNN.
Descoperirile, publicate in revista americana "Science", sugereaza ca bacteria denumita "Ralstonia metallidurans" poate juca un rol foarte important in formarea atat de pretioaselor pepite.
Un grup de oameni de stiinta, condus de cercetatorul german Frank Reith, a colectat bucati mici de aur din doua mine australiene situate la o distanta de peste 3000 de kilometri una de alta si au descoperit ca acele bucati contin, intr-un procent de 80%, bacteria "Ralstonia metallidurans".
"Ceea ce am descoperit sugereaza ca bacteria poate acumula aur si contribuie clar la formarea aurului", a declarat Reith agentiilor de presa straine intr-un interviu acordat din biroul sau din Australia.
Reith a mai declarat ca "Ralstonia metallidurans" actioneaza ca alte organisme microscopice din sol, care "macereaza" metalele grele si le transforma in forme mai solide si mai putin toxice.
"Metalele grele sunt toxice, nu numai pentru noi, fiintele umane, ci si pentru microorganisme, daca acestea exista in concentratii mari. Se pare ca acest microorganism poate detoxifia mediul inconjurator in care se afla, si astfel <<proceseaza>>toxinele, iar rezultatul il reprezinta aceste mici bucati de aur", a mai explicat cercetatorul.
Reith a mai declarat ca aceste descoperiri constituie cea mai solida dovada obtinuta pana acum conform careia aceasta bacterie, "Ralstonia metallidurans", joaca un rol cheie in crearea aurului, in forma sa solida. Cu toate acestea, mecanismul exact al acestui proces extrem de dificil nu a fost inca descoperit. "Noi am dorit sa demonstram teoria conform careia microorganismele sunt capabile sa contribuie la formarea pepitelor. Aceasta idee a fost dintotdeauna pusa sub semnul intrebarii, de la alchimisti si pana in secolul nostru. Nu afirm ca aceste organisme sunt singurele prin intermediul carora se formeaza pretiosul metal in sol, ci sunt de parere ca acestea sunt o componenta importanta in formarea aurului".
Cercetatorii au mai tinut sa mentioneze ca aceste experimente nu se pot face acasa. Alchimistii amatori sunt astfel avertizati ca daca "planteaza <<Ralstonia metallidurans>> in gradina nu vor obtine o mina de aur. Trebuie intai sa fie aur in sol, iar daca nu aveti aur, bacteria nu poate crea singura metalul din nimic," a mai explicat Reith. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.