Utilizatorul nu poate cumpara bunul contractat prin leasing mai devreme de un an.

Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfirsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, daca achita toate obligatiile
Utilizatorul nu poate cumpara bunul contractat prin leasing mai devreme de un an.

Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfirsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni, daca achita toate obligatiile asumate prin contract, potrivit noii legi a leasingului publicata la sfirsitul saptaminii trecute. Legislatia de pina acum nu prevedea limita de un an a perioadei de leasing.

Potrivit noii legi, prin contractul de leasing financiar sau operational, obligatia de a asigura bunul revine finantatorului, care are libertatea in privinta alegerii asiguratorului daca partile nu convin altfel. Costurile asigurarii revin insa in sarcina utilizatorului.

In alta ordine de idei, in cazul incetarii contractului de leasing din culpa utilizatorului sau prin disparitia totala a bunului prin furt, dauna totala sau distrugere totala, survenita inainte de implinirea unui an de la intrarea in vigoare a contractului, acesta nu isi schimba natura, iar bunul ce face obiectul contractului de leasing este tratat fiscal si contabil ca bun, obiect al unui contract de leasing.

Maximum doua luni de neplata

Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni, finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pina la data restituirii. In alta ordine de idei, utilizatorul are dreptul de actiune directa numai asupra furnizorului, in cazul reclamatiilor privind livrarea, calitatea, asistenta tehnica sau service-ul necesar in perioada de garantie si postgarantie. Locatorul/finantatorul este exonerat de orice raspundere.

Valoarea reziduala fiscala - 20%

In cazul in care utilizatorul, din vina societatii de leasing sau a furnizorului, nu si-a exercitat dreptul de optiune prevazut in contract privind prelungirea termenului de leasing sau achizitia bunului, iar bunul nu a fost restituit, utilizatorul este obligat sa plateasca taxele vamale raportat la valoarea reziduala a bunului. Baza de calcul al taxelor vamale nu poate fi mai mica de 20% din valoarea de intrare a bunului, indiferent daca partile au convenit o valoare reziduala mai mica.

Schimbari aduse si de Codul fiscal

Codul fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie, cu 4 luni dupa noua lege a leasingului, prevede ca impozitele sa fie platite de catre utilizator. Utilizatorii care achizitioneaza cladiri, terenuri sau autovehicule in sistem de leasing financiar vor plati impozitele aferente acestor bunuri pe toata durata contractului. In plus, dobinzile aferente ratelor de leasing vor purta TVA, lucru care nu se intimpla in prezent. Un contract de leasing financiar prevede ca utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente. Contractul de leasing operational se diferentiaza prin faptul ca transfera utilizatorului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala.

Pentru contractele incheiate pina la 31 decembrie ramin in vigoare actualele prevederi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.