Protectia mediului este un subiect arzator atat pentru populatia Romaniei, cat si pentru autoritati. Un factor imediat de transpunere a acquis-ului referitor la protectia mediului sunt agentiile infiintate in cadrul Ministerului Mediului si care, con
Protectia mediului este un subiect arzator atat pentru populatia Romaniei, cat si pentru autoritati. Un factor imediat de transpunere a acquis-ului referitor la protectia mediului sunt agentiile infiintate in cadrul Ministerului Mediului si care, constatam cu placuta surprindere, au o activitate sustinuta. De exemplu, Agentia Nationala de Protectia Mediului, care are prioritati ca: legislatia-cadru a Uniunii Europene, reducerea poluarii globale si transfrontaliere, legislatia privind protectia naturii etc.
Punerea in aplicare si respectarea acquis-ului din domeniul protectiei mediului necesita o structura institutionala puternica, dinamica si bine echipata, reprezentate de agentiile judetene si regionale de protectia mediului, acoperind astfel intreg teritoriul pentru rezolvarea problematicii complexe reprezentate de protectia mediului. Este de remarcat faptul ca Romania este membra a Agentiei Europene de Mediu, chiar inainte sa devina membru deplin al Uniunii Europene. Acest aspect reprezinta o recunoastere si o obligatie pentru tara noastra.
Desi, conceptual, protectia mediului reprezinta un ansamblu complex, activitatea responsabililor pentru ducerea la indeplinire a acestor masuri este foarte exacta si urmareste etapa cu etapa masuri menite sa produca efectul dorit de diminuare si stopare a surselor si cauzelor cu impact negativ asupra mediului. In acest context, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are in vedere actiuni concrete pentru etapa care a ramas pana la aderarea in Uniunea Europeana, care privesc: urgentarea activitatii de reglementare cu aplicarea procedurilor stabilite prin directivele UE si asumarea responsabilitatilor de catre societatile comerciale pentru introducerea si aplicarea celor mai bune tehnologii disponibile in activitatile actuale si in dezvoltarea capacitatilor de productie; dezvoltarea si marirea gradului de aplicabilitate al sistemului de monitoring si automonitoring pentru toti factorii de mediu; diminuarea nivelului emisiilor de poluanti la surse atat prin ameliorarea tehnologiilor, cat si prin cresterea eficientei sistemului de producere a energiei, dezvoltarea unui transport durabil ; managementul rational al substantelor periculoase, deseurilor si ambalajelor; respectarea obligatiilor asumate de catre Romania prin conventiile internationale.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este interfata de suport tehnic care are obligatia coordonarii, reglementarii si implementarii in domeniul protectiei mediului, alaturi de autoritatea publica centrala, cu suportul agentiilor judetene si regionale pentru protectia mediului. De la infiintare si pana in prezent, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a reusit realizarea si actualizarea inventarelor instalatiilor aferente activitatilor la nivel national si coordonarea acestui proces la nivel regional si judetean, infiintarea si functionarea secretariatelor tehnice si de risc; reinventarierea la nivel national a obiectivelor care intra sub incidenta SEVESO II; definitivarea inventarului privind speciile de flora si fauna, a tipurilor de habitate; coordonarea si avizarea activitatilor si masurilor cuprinse in planurile de implementare care vizeaza Capitolul 22 Mediu, implementarea unui sistem adecvat de monitorizare si raportare a radioactivitatii de mediu, modernizarea laboratoarelor locale prin procurarea de echipamente necesare pentru o adecvata monitorizare in vederea imbunatatirii performantelor tehnice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.