Fostul procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie, Gheorghe Suhan, si-a schimbat radical cariera, transformandu-se din acuzator in aparator. Este vorba despre cazul lui Constantin Cuciureanu, fata de care Sectia a II-a a PNA (al ca

Fostul procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie, Gheorghe Suhan, si-a schimbat radical cariera, transformandu-se din acuzator in aparator. Este vorba despre cazul lui Constantin Cuciureanu, fata de care Sectia a II-a a PNA (al carei procuror coordonator era Suhan) a inceput urmarirea penala in luna martie a anului trecut, personaj pe care adjunctul lui Amarie a acceptat sa-l reprezinte in alte doua dosare.
Dupa cererea de revocare a sa din functia de procuror general adjunct al PNA, respectiv pensionarea la cerere, Gheorghe Suhan, in prezent avocat al Baroului Botosani, a acceptat sa-l reprezinte in fata judecatorilor tocmai pe cel fata de care dispusese inceperea urmaririi penale pentru fapte de coruptie: controversatul om de afaceri Constantin Cuciureanu. Se pare ca intelegerea ar fi fost parafata la putin timp dupa pensionarea lui Suhan de la PNA, dupa ce afaceristul l-a contactat pentru a-l asista in doua cauze penale, una in lucru la Inspectoratul Judetean de Politie Botosani, cealalta aflata pe rolul Judecatoriei Botosani.
Si este liber s-o faca, pentru ca in niciuna dintre legile dupa care se ghideaza magistratii nu exista interdictii in aceasta privinta, eventualele incompatibilitati fiind prevazute numai in Legea 51/1995, republicata in 2001, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Potrivit acesteia, un procuror poate reprezenta in fata instantei pe oricine, cu conditia ca rechizitoriul prin care a fost deferit justitiei sa nu fie intocmit de Parchetul in cadrul caruia a functionat actualul avocat.

Retinut pe Aeroportul "Otopeni"

Constantin Cuciureanu a fost trimis in judecata de procurorii Sectiei a II-a a PNA, al carei procuror coordonator era Gheorghe Suhan, la data de 12 mai a anului trecut, dupa ce la data de 22 aprilie fusese retinut in timp ce incerca sa paraseasca tara cu destinatia Frankfurt- Miami.
Inainte de a fi prins pe Aeroportul Otopeni, omul de afaceri a locuit timp de o saptamana in casa senatorului PRM Irina Loghin, aceasta ocupandu-se si de obtinerea vizei pentru el.
Acuzatiile care i-au fost aduse, prin rechizitoriu, de procurorii anticoruptie erau obtinerea ilegala a unor credite si dare de mita.
Potrivit anchetatorilor, in cursul anilor 2002 si 2003, societatile comerciale administrate de Cuciureanu au beneficiat de credite bancare in cuantum de peste 27 miliarde lei acordate de Banca Comer ciala Romana - Sucursala Saveni, judetul Botosani - cu incalcarea legii si a normelor de creditare, existand indicii ca banii au fost deturnati de la scopurile pentru care au fost acordati. In acest dosar sunt cercetate alte 14 persoane, functionari bancari si administratori ai unor societati comerciale din judetul Botosani, sub aspectul savarsirii infractiunilor de acordare a creditelor cu incalcarea dispozitiilor legale, luare de mita si complicitate la aceste infractiuni.
In fapt, procurorii au stabilit ca, incepand cu anul 1999, odata cu achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al SC Moldopan SA Botosani, Cuciureanu a urmarit si realizat capitalizarea prin manevre ilicite a doua societati comerciale cu raspundere limitata in detrimentul acestei societati, procedand in acelasi mod si dupa ce a preluat pachetele majoritare de actiuni ale SC Amiral SA, SC Unicat SA si SC Pentru Alimentatie Publica Botosani SA.

Dosarul "Cornul si laptele"

De asemenea, Cuciureanu mai este acuzat ca, in lunile septembrie 2002 si august 2003, a participat cu documente false la o licitatie electronica privind campania "Cornul si laptele" (ca reprezentant al societatii Claudia 2000 SRL) si ca ar fi luat ilegal de la stat 500 de tone de grau.
In prima jumatate a lunii aprilie, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii de interzicere a parasirii tarii pe o perioada de 30 de zile, tot atunci fiindu-i blocate si conturile bancare.
In luna noiembrie 2004, procurorii din Botosani au ridicat zeci de dosare continand arhiva contabila pe ultimii ani de la societatile Com Claudia SRL si Claudia 2000, documente pe care afaceristul refuzase sa le puna la dispozitia reprezentantilor Directiei Finantelor Publice. Ancheta preliminara efectuata de procurori asupra Agentiei BCR Saveni a dus la cercetarea penala impotriva a doua angajate ale agentiei, fosta directoare Adela Samoila si a ofiterului de credite, sub acuzatiile de abuz in serviciu, inselaciune, fals si uz de fals, urmand ca ancheta sa se extinda si asupra fostului director al sucursalei, Dumitru Nechifor.
La timpul respectiv, directorul executiv al Sucursalei Judetene Botosani a BCR ne declarase ca acesta "este un caz mai vechi depistat de banca, de prin 2001 - 2002, care nu se mai poate produce in BCR, banca luandu-si toate masurile de precautie".

Legea 51/1995, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

Art. 19
(1) Dobandeste calitatea de avocat definitiv, in conditiile art. 16, cel care inainte de primirea in profesie a indeplinit functii juridice timp de cel putin 5 ani.
(2) Fostii magistrati nu pot pune concluzii la instantele unde au functionat, iar fostii procurori si cadre de politie nu pot acorda asistenta juridica la organele de urmarire penala din localitate timp de 2 ani de la incetarea functiei respective.
Art. 20
(1) Profesia de avocat nu poate fi exercitata la instanta de judecata sau la Parchetul unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de magistrat.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si avocatului al carui sot, ruda ori afin pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator la Curtea Constitutionala ori functia de judecator financiar, consilier de conturi sau procuror financiar la instantele Curtii de Conturi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.