Persoanele care au luat un drog ilegal, facut dintr-o specie anume de ciuperci, au declarat ca au trait experiente mistice foarte profunde. Mai mult decat atat, comportamentul acestora s-a schimbat in bine, iar aceasta modificare a durat saptamani in
Persoanele care au luat un drog ilegal, facut dintr-o specie anume de ciuperci, au declarat ca au trait experiente mistice foarte profunde. Mai mult decat atat, comportamentul acestora s-a schimbat in bine, iar aceasta modificare a durat saptamani intregi, relateaza Discovery Channel, care a publicat rezultatele unui experiment care dorea sa explice si sa studieze atmosfera psihedelica a anilor '60.
Oamenii de stiinta au ales 36 de voluntari si - dupa ce acestia au luat o singura doza din acest drog (denumit psilocybin) au descris ca au avut reactii extrem de ciudate. Ei au declarat ca au trait cele mai profunde si mai spirituale experiente din viata lor. Unii dintre ei au comparat aceste trairi cu nasterea unui copil sau cu moartea unui parinte.
Agonie si extaz
Coordonatorul studiului, Roland Griffiths, de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins din Baltimore, a povestit ca unii dintre subiecti au relatat ca ceea ce au trait "este incredibil, de nedescris". Cu toate acestea, cercetatorii au avertizat ca astfel de experimente nu trebuie facute acasa sub nici o forma, pentru ca efectele secundare - ca la orice stupefiant - pot fi devastatoare. Aproape o treime dintre subiecti au declarat ca a fost o experienta ingrozitoare si infricosatoare, desi totul era sub control, cadrele medicale tinand pacientii sub supraveghere stricta. Aceste concluzii sugereaza ca cei care iau acest drog s-ar putea rani sau ar putea avea experiente mai mult decat nefericite, a mai declarat Griffiths. Vazut de unii ca o piatra de temelie pentru studiile viitoare, aceasta cercetare este una dintre cele mai vaste efectuate in ultimii 40 de ani care vizeaza efectele halucinogene. Rezultatele sugereaza ca, in viitor, acest drog ii poate ajuta pe dependentii de stupefiante sa renunte la obiceiurile lor sau ii poate trata pe pacientii foarte bolnavi, care se lupta cu accese de anxietate si depresie. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au avut prilejul sa studieze ce se intampla cu creierul uman in timpul trairii unei experiente spirituale profunde.
Utilizat in practicile religioase
Sprijinit in parte de guvernul federal, cercetarea a fost publicata in revista "Psychopharmacology". Se stia ca Psilocybin a fost utilizat de secole in practicile religioase, iar abilitatea sa de a produce experiente mistice nu este o surpriza. Cu toate acestea, noul studiu demonstreaza mult mai clar si mai documentat ce se intampla cu organismul uman in contact cu drogul.
Chiar si dupa doua luni dupa ce li s-a administrat stupefiantul, majoritatea voluntarilor au povestit ca experienta respectiva i-a schimbat intr-o maniera pozitiva, benefica, adica au devenit mult mai milosi, iubitori, optimisti si rabdatori. Aceste schimbari au fost confirmate si de membrii familiilor subiectilor care au povestit ca au observat si ei diferente in comportamentul rudelor lor.
Charles Schuster, neurolog si profesor de psihiatrie de la Universitatea Wayne, fost director al Institutului National Antidrog, a numit acest studiu ca fiind unul de referinta.
"Cred ca este unul dintre cele mai riguroase si mai bine controlate studii facute vreodata. Psilocybinul, ca si alte substante similare, a fost astfel evaluat si s-a stabilit mult mai exact care este potentialul lui in ceea ce priveste influentarea constientului si spiritualitatii".
Psilocybin, ca LSD-ul sau mescalina, face parte din clasa stupefiantelor denumite halucinogene sau psihedelice. Desi au mai existat studii asupra acestora in trecut, oamenii de stiinta au renuntat la cercetarile lor dupa ce - in anii '60 - s-a inregistrat o raspandire alarmanta a utilizarii halucinogenelor.
Experiente mistice
Voluntarii studiului de acum au in jurul varstei de 46 de ani, nu mai folosisera niciodata halucinogene si au participat - de-a lungul vietii - la diverse activitati religioase, slujbe, meditatii sau obisnuiau sa se roage relativ constant.
In cadrul experimentului, li s-a administrat voluntarilor psilocybin o singura data, dupa care au luat alt stimulent, cunoscut ca Ritalin. Dintre toti, doar sase au stiut ca au luat psilocybin.
Dupa aceea, timp de opt ore, subiectii au stat pe o canapea, li s-au acoperit ochii si au ascultat muzica clasica. Specialistii i-au incurajat sa se concentreze si incerce sa descopere ce trairi launtrice au.
Efectele psilocybinului au durat cam sase ore, a povestit Griffiths, si 22 din cei 36 de voluntari au relatat ca au avut o experienta mistica foarte profunda, iar dintre cei care au luat celalalt stimulent, doar patru au avut trairi intense.
Voluntarii au relatat ca experienta pe care au trait-o a inclus o senzatie de constienta pura, o contopire cu "o realitate finala", transcendenta timpului si spatiului, un sentiment al sacrului, o teama tulburatoare, o senzatie foarte profunda de liniste, fericire si dragoste. In concluzie, majoritatea subiectilor au declarat ca "nu au cuvinte sa descrie ce au simtit".
Doua luni mai tarziu, 24 dintre participantii la studiu au completat un alt chestionar. Doua treimi au cotat experienta traita printre primele cinci cele mai profunde si spirituale experiente pe care le-au trait vreodata. Un procent de 80% dintre voluntari a mai relatat ca din cauza psilocybin-ului, au inca, si dupa doua luni, o senzatie "de bine" sau sunt satisfacuti ca viata lor s-a imbunatatit de la "moderat" la "foarte mult", in functie de persoana. In orice caz, cercetatorii au tinut sa sublinieze ca acest proiect a fost realizat sub un control foarte riguros, si ca nu se recomanda sub nici o forma utilizarea halucinogenelor, care sunt considerate droguri ilegale. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.