Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel, ne avertizeaza ca nu sintem in grafic cu masurile cerute de UE.

Cele mai multe stegulete rosii din Raportul de monitorizare din mai au fost din sectoarel
Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel, ne avertizeaza ca nu sintem in grafic cu masurile cerute de UE.

Cele mai multe stegulete rosii din Raportul de monitorizare din mai au fost din sectoarele agricultura si sanitar-veterinar. S-a schimbat ceva de atunci?

Comisia a primit de curind un raport asupra starii de fapt, care este in curs de analizare. O intilnire tehnica pentru analizarea situatiei este prevazuta pentru 18-20 iulie. Pe scurt, exista progrese, dar situatia nu este inca satisfacatoare. In ceea ce priveste agricultura, Comisia a subliniat faptul ca existenta agentiilor de plati functionale si organizarea sistemului de control si administrare integrata (SCAI) in agricultura ramin domenii de serioasa ingrijorare (stegulete rosii), chiar daca s-au facut unele progrese. Daca situatia nu se remediaza, Comisia poate lua masuri pentru a limita posibilul risc pentru fondurile comunitare. Un stat membru trebuie sa asigure garantiile necesare ca va cheltui fondurile UE conform regulilor. Orice lipsa in acest sens poate amina acordarea fonduri-lor sau poate da nastere unor cereri ulterioare din partea Comisiei de a returna fondurile.

Comunitatea rurala din Romania risca sa sufere un soc profund postaderare. Cum ar putea fi redus acest soc?

Romania este diferita de celelalte state membre UE prin proportia mare a populatiei care lucreaza in sectorul agricol, dar si prin numarul mare de ferme de subzistenta (care produc pentru consumul propriu - n.r.) si de semisubzistenta (aproximativ trei milioane de astfel de ferme). Multe zone rurale sint foarte sarace, iar diferentele dintre urban si rural sint semnificative in multe sectoare, cum ar fi veniturile, ingrijirea medicala, educatia, infrastructura, canalizarea. Un milion de ferme pot fi incadrate in categoria de semisubzistenta (vind o parte din ceea ce produc). Acestea sint caracterizate de productivitate scazu-ta, igiena si standarde de productie nesatisfacatoare. Participarea lor pe piata va fi incurajata prin restructurari si prin masuri de sprijinire a veniturilor, ca si prin consultanta. Dezvoltarea de initiative de asociere, care sint vitale pentru cresterea eficientei economice, va fi incu-rajata prin sprijin financiar pentru infiintarea asociatiilor de producatori. Furnizarea de informatii si servicii de consultanta pentru fermieri, inclusiv trasarea de planuri de afaceri, va creste nivelul de cunostinte profesionale si de administrare la nivel de ferma. Fermierii vor fi ajutati sa adapteze produsele la cerintele consumatorului.

Comunitatea rurala, in general, inclusiv cele doua milioane de ferme de subzistenta, va fi vizata prin masuri privind crearea de locuri de munca in afara agriculturii, de exemplu in turismul rural, ca si prin masuri generale pentru a asigura servicii de baza (drumuri, canalizare, apa). Pe linga cele sapte miliarde de euro acordati intre 2007 si 2013 pentru dezvoltare rurala, Fondurile Structurale vor mai aduce aproape 11 miliarde de euro in sprijinul Romaniei, in aceeasi perioada de sapte ani.

Guvernul roman de-abia incepe sa angajeze lucratori pentru agentiile de plati. Vor fi gata aceste agentii la timp pentru a imparti fondurile europene?

Desi s-au facut progrese, asa cum arata si Raportul din mai, ramin ingrijorari serioase (stegulet rosu - n.r.) cu privire la functionabilitatea acestor agentii pina la data aderarii. Un stat membru nu poate primi banii pentru buget (subventii etc.) decit daca platile se fac printr-o agentie de plati acreditata conform criteriilor stabilite de Comunitate. Un stat membru poate declara deci cheltuieli si poate cere plati de la bugetul Comunitatii doar o data ce a acreditat una sau mai multe agentii de plati, conform cerintelor Comunitatii.

Raport de monitorizare cu probleme in mai 2006

Stegulete veterinare Steguletul rosu din sectorul veterinar se refera la absenta sistemelor de colectare si tratare a cadavrelor, materialelor de risc si a deseurilor animale. In plus, stocurile de carne si oase trebuie distruse. Domenii rosii Raportul din mai nota faptul ca agentiile de plati nu au birouri, echipament, sisteme IT. In ce priveste administrarea terenurilor, nici identificarea parcelelor nu fusese incheiata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.