Serialul nostru continua cu cazul unei bucurestence nonagenare, care dupa mai bine de zece ani n-a reusit sa-si mosteneasca sotul, de pe urma caruia i-a ramas jumatate dintr-un bloc compus din patru apartamente si cinci garsoniere. Daca comunistii
Serialul nostru continua cu cazul unei bucurestence nonagenare, care dupa mai bine de zece ani n-a reusit sa-si mosteneasca sotul, de pe urma caruia i-a ramas jumatate dintr-un bloc compus din patru apartamente si cinci garsoniere. Daca comunistii i-au bagat pe amandoi la puscarie si le-au confiscat tot ce aveau, noua putere le-a furat pentru a doua oara proprietatea, in complicitate cu fostii chiriasi care s-au dovedit de rea-credinta.
"Sotul meu, Porsenna Nicu, a fost arestat de comunisti si condamnat la 50 de ani inchisoare, pentru doua fapte", povesteste Zoea Porsenna, in varsta de 93 de ani. "Era ideologul lotului in care se afla si Petre Tutea. In Primul Razboi Mondial s-a inrolat voluntar, luptand pana-n Ungaria, impotriva lui Bella Kun. Cand s-a intors, a fost ales deputat conservator in primul Parlament romanesc. A cumparat un teren, in 1932, pe atunci fiind casatorit cu prima lui sotie. Era avocat si castiga foarte bine. Este vorba de 270 mp, pe fosta str. Ana Ipatescu, actuala Lascar Catargiu nr. 27 din Bucuresti. A ridicat acolo un bloc cu cinci etaje, pe care n-a mai apucat sa-l finalizeze. In total, patru apartamente mari si cinci garsoniere, asupra carora era proprietar cu fosta lui sotie. Deci, eu sunt in indiviziune cu urmasul acestei foste sotii. Intai, inaintea rusilor si comunistilor, au venit niste derbedei care se dadeau drept comunisti. O gasca nu mai numeroasa de 800 - 1000 de indivizi. Atunci au intrat in scena si legionarii, ale caror idei au fost imbratisate la inceput de foarte multa lume, dar acestia au devenit in scurt timp fanatici, din cauza autoritatilor care i-au persecutat si omorat, iar violenta a nascut violenta. Astfel, legionarismul a devenit oaia neagra a Romaniei", declara ea.
"Am fost eliberata in 1963"
Dupa venirea comunistilor, Porsenna a fost dat afara din barou. Apoi, fiind scriitor, Mihai Beniuc l-a scos si din Uniune, lasandu-l fara nici un fel de posibilitati materiale. A divortat si a locuit la viitoarea lui sotie, din 6 aprilie '49 pana la data arestarii, in 1957. Totul s-a datorat unui denunt al mamei unuia din lotul Tutea, care spera ca in acest mod sa isi ajute fiul. "Si pe mine m-au dat afara din barou, pe urma de la intreprinderea unde eram jurista. Am luat-o din nou de jos, de la impiegat de miscare la CFR, ca in cele din urma sa ajung sef serviciu financiar la ICRAL sector 4, unde lucram cu fostele prostituate de la Crucea de piatra. Comunistii, distrugand toata clasa intelectualilor, n-aveau cum sa formeze cadre, fiind nevoiti sa apeleze la derbedeii, haimanalele si prostituatele din orase. L-au luat la Securitate la 5.00 dimineata, iar pe mine la 11.00, chipurile ca sa dau declaratii. Eu am fost tinuta doua luni de zile, fara nici un mandat, dupa care mi-au intocmit acte si m-au condamnat la cinci ani si jumatate de puscarie. Am fost eliberata in 1963, in urma decretului de gratiere de-atunci, iar el un an mai tarziu, printre ultimii, in 1964. Din pacate, s-a intors grav bolnav de Parkinson si a mai trait in aceasta situatie sapte ani de zile", spune Zoea Porsenna.
Cumparatori de rea-credinta
In perioada aceea nefasta, scriitorii Zaharia Stancu si Demostene Botez, care erau agreati de comunisti, i-au ajutat pe cei doi cu bani prin intermediul Uniunii. Cand Porsenna Nicu a murit, Uniunea a suportat toate cheltuielile de inmormantare, Zoea ramanand sa locuiasca in doua camere din blocul sotului ei, cu baia si bucataria la comun. Mostenitoarea a comunicat din timp Primariei ca nu se poate incadra in Legea nr. 112/1995 pentru a-si cumpara propria casa, dar sa nu i se vanda proprietatea pe care o revendica, impreuna cu urmasul fostei sotii a lui Porsenna. "La prima instanta am castigat parterul imobilului, dar apoi am pierdut. Avocata angajata m-a si parasit cand a vazut asta, dandu-si seama ca nu se putea lupta cu mafia din sistem. In baza Legii 112 i-am dat pe toti asa-zisii chiriasi in judecata, cerand evacuarea lor. Pe urma, in baza Legii nr. 10/2001, am cerut anularea tuturor contractelor de vanzare-cumparare intocmite in fals si in mod abuziv, pentru ca eu revendicasem proprietatea, iar ei cumparasera apartamentele. Primaria s-a multumit sa le vanda, scriind pe dosul actelor ca cumparatorii cunosc faptul ca apartamentele sunt revendicate", arata ea.
"Avocatul meu m-a tradat"
"Unul dintre chirasii care s-a instalat proprietar pe ce nu i-a apartinut niciodata, in cardasie cu Primaria Bucurestiului, este Ghitulescu, un fost ambasador. Alte doua locatare au luat cate o garsoniera, la preturi derizorii. Initial, am castigat impotriva lui, urmand sa-l evacuez, dar la a doua instanta avocatul meu m-a tradat si a cerut suspendarea procesului, lasandu-ma cu buza umflata. Astfel, de la cererea mea de revendicare de-acum zece ani, in baza Legii nr. 112/1995, nu am nici un fel de rezultat. Din '95 si pana in prezent, in afara de un teren in Baneasa, pe care l-am vandut si am impartit banii cu mostenitorul fostei sotii, n-am vazut altceva. Interesant este ca toti locatarii din blocul meu, care au cumparat cu rea-credinta apartamentele, le-au inchiriat cu mii de euro, ei avand bine mersi unde locui. Intr-una functioneaza Effective Management Solutions SRL, in alta Proactive Management Solutions PMS SRL, iar in cea de-a treia persoana fizica Dumitru C. Maria. Pana acum, pe nici unul dintre chiriasi n-am reusit sa-l evacuez si probabil ca nici n-am sa mai apuc", mai arata Zoea Porsenna.
"Si-a iubit tara extraordinar de mult"
Cu banii obtinuti din vanzarea terenului de la Baneasa, Zoea Porsenna a infiintat o fundatie cu numele sotului ei si a reeditat doua carti scrise de acesta. Este vorba despre "Regenerarea neamului romanesc" si o antologie de lirica universala, de fapt niste traduceri splendide din latina, franceza, greaca, engleza, germana, maghiara si alte limbi de circulatie. "Sotul meu a facut si un film romanesc, "Se aprind facliile", cu propriii lui bani. In anii comunismului, pelicula a disparut fara urma, probabil furata sau distrusa. A mai realizat cinci inventii, dintre care una a fost prezentata de MS Regele Mihai I al Romaniei la televizor, in urma cu cativa ani. Este vorba despre o mototripleta - o masina de o persoana. De asemenea, a mai creat un Institut de parapsihologie la Bucuresti. Sotul meu si-a iubit tara extraordinar de mult", mai spune aceasta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.