Decizia BNR, de acum doua saptamani, de a majora dobanda de politica monetara, cea cu care sterilizeaza lichiditatea in lei din piata monetara, de la 8,50 la 8,75%, ar putea avea drept efect cresterea dobanzilor la depozitele atrase de bancile comerc
Decizia BNR, de acum doua saptamani, de a majora dobanda de politica monetara, cea cu care sterilizeaza lichiditatea in lei din piata monetara, de la 8,50 la 8,75%, ar putea avea drept efect cresterea dobanzilor la depozitele atrase de bancile comerciale.
Analistii considera ca dobanda ar putea creste cu maximum un punct procentual, intr-un moment in care nivelul mediu din piata este de 7%/an. O astfel de majorare ar urma sa se aplice insa si dobanzilor la credite, avand in vedere decizia BNR de a creste rezerva minima obligatorie la lei a bancilor de la 16 la 20%.
In acest moment dobanzile oferite la depozitele atrase se afla la limita prognozata a inflatiei, ceea ce a avut darul de a reduce semnificativ nivelul economisirii populatiei care a preferat sa consume, alimentand in acest fel cresterea preturilor.
Decizia BNR de a majora nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor a fost determinata de explozia creditelor in lei, dupa ce anul trecut ea vizase, prin masuri similare, creditele in valuta. Bancherii considera ca aceasta masura le-a atacat profitabilitatea, avand in vedere ca rezervele sunt plasate la BNR unde primesc o dobanda cuprinsa intre 1,7 si 1,8%, fata de 8,75%, nivel la care isi plaseaza fondurile in cadrul licitatiilor de depozite cu scadenta lunara sau de certificate de depozit cu scadenta la trei luni.
Saptamana trecuta BNR a atras certificate de depozit cu scadenta la trei luni in valoare de 1,8 miliarde lei cu o dobanda medie de 8,5%, pentru ca la licitatia de ieri unde se atrage lichiditatea in depozite cu scadenta la o luna nivelul sumei sterilizate sa fie de 4,179 miliarde lei, dobanda ridicandu-se la 8,75%. Interesant este faptul ca la licitatia de ieri au participat 24 de banci.
Efortul BNR este cu atat mai necesar avand in vedere ca Ministerul de Finante a anulat emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark (referinta) aferente lunii iulie si cele doua emisiuni de certificate de trezorerie programate pentru iulie si august. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor nu a realizat nici o licitatie de emisiuni de titluri de stat, desi incepand cu luna februarie fusesera programate mai multe licitatii.
Aceasta politica se bazeaza pe faptul ca dupa primele cinci luni din 2006, executia bugetara indica un excedent de 1,3% din PIB, in conditiile in care la ultima rectificare s-a aprobat un deficit anual de 2,5% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.