Principalul risc identificat de BNR pentru imprumutatii in valuta este dat de evolutia cursului de schimb valutar care i-ar putea pune pe acestia in dificultate.

In raportul privind stabilitatea financiara, BNR a prezentat o serie de r
Principalul risc identificat de BNR pentru imprumutatii in valuta este dat de evolutia cursului de schimb valutar care i-ar putea pune pe acestia in dificultate.

In raportul privind stabilitatea financiara, BNR a prezentat o serie de riscuri.

Volatilitatea cursului de schimb valutar, in conditiile liberalizarii contului de capital, n-ar pune probleme bancilor, in schimb companiile si populatia s-ar putea dovedi vulnerabile la deprecierea leului in conditiile in care sint imprumutate in valuta.

Curs de schimb volatil

Dimensiunea pietei valutare, urmare a liberalizarii contului de capital, a avut o evolutie spectaculoasa. Absenta instrumentelor alternative de plasament a determinat ca presiunea sa se exercite aproape exclusiv asupra cursului de schimb, devenit tinta a multor operatiuni care i-au amplificat volatilitatea. Raportul BNR arata ca vinzarile nerezidentilor (intrari brute) au echivalat cu 28,5% din PIB in 2005, iesirile fiind de marime apropiata, dar lasind pe piata un sold net de aproape un miliard de euro. Comparativ cu anul 2004, volumul vinzarilor pe piata valutara interbancara a crescut de aproape 2,5 ori, dar numai o treime din aceasta crestere poate fi atribuita rezidentilor.

Sensibili la socuri

Ponderea creditului total (intern si extern) in valuta a crescut semnificativ, potentat de ratele mai reduse ale dobinzilor la credite, precum si de procesul de apreciere a monedei nationale. Acest aspect ridica problema debitorilor neacoperiti in mod natural la riscul valutar, care sint mult mai sensibili la socurile valutare si la cele privind dobinda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.