Cel mai vestit faraon al Egiptului Antic - Tutankhamon - a dat multe batai de cap specialistilor care dintotdeauna au incercat sa afle cat mai multe lucruri despre el. Unele dintre enigmele legate de personalitatea sa au fost dezlegate, iar recent a
Cel mai vestit faraon al Egiptului Antic - Tutankhamon - a dat multe batai de cap specialistilor care dintotdeauna au incercat sa afle cat mai multe lucruri despre el. Unele dintre enigmele legate de personalitatea sa au fost dezlegate, iar recent a fost descifrata si originea gandacului-scarabeu care infrumuseteaza mumia faraonului, aceasta fiind piesa centrala din evantaiul de bijuterii luate de Tutankhamon pe lumea cealalta, transmite MigNews, citat de Rompres. Scarabeul avea o semnificatie sacra la vechii egipteni, simbolizand fertilitatea. De aceea, nu este intamplatoare impodobirea mumiei faraonului cu un pandantiv reprezentand un scarabeu. Dar nu simbolistica scarabeului i-a interesat pe savanti, aceasta fiind bine cunoscuta, ci originea materialului din care fusese confectionat scarabeul lui Tutankhamon, de culoare galbui-verzuie. Cercetatorii au analizat minutios bijuteria si au stabilit ca aceasta are o origine extraterestra: sticla vulcanica din care a fost confectionat scarabeul s-a format in urma caderii unui meteorit pe Pamant. Sticla a aparut ca urmare a topirii nisipului din cauza temperaturilor extrem de inalte la caderea meteoritului. In urma cu aproape 30 milioane de ani, un asemenea "pelerin din Cosmos", avand un diametru de aproape 119 metri, a strapuns atmosfera Pamantului cu o viteza de 20 de mii de metri pe secunda si s-a pulverizat, la o temperatura mai mare decat cea de pe suprafata Soarelui.
Sticla de acest fel se intalneste doar in Sahara, intr-un loc situat la 800 de kilometri distanta de capitala egipteana Cairo si este cea mai pura sticla din cate s-au intalnit vreodata, avand o concentratie de cuart de 98%.
Mormantul lui Tutankamon a fost descoperit de arheologul britanic Howard Carter in anul 1922. Mumia faraonului se afla in trei sicrie concentrice, dintre care unul din aur masiv. Tutankamon a fost faraon timp de zece ani, in urma cu 3300 de ani. El este considerat cel de-al 12-lea faraon din dinastia a XVIII-a a Egiptului. Potrivit specialistilor, moartea faraonului, la varsta de 19 ani, a fost cauzata de o rana la piciorul stang, care s-a cangrenat rapid.
Motivul pentru care Tutankamon este atat de celebru astazi este ca mormantul sau contine comori fabuloase. A fost pentru prima data cand un mormant regal a fost descoperit cu toate obiectele de cult in interior, intacte. In ciuda faptului ca anumite detalii nu sunt la inaltimea standardelor regale, mormantul a adapostit numeroase comori - atat de multe, incat a durat un deceniu pana cand miile de obiecte au fost catalogate, transportate si conservate. Pe langa celebra masca de aur, printre aceste comori se numara si doua statuete ale regelui, in marime naturala, un tron de aur, un altar poleit cu aur, un pumnal de aur si bijuterii lucrate din lapis lazuli, aur si pietre semipretioase. Langa camera mortuara se afla camera trezoreriei, care adapostea obiectele necesare lui Tutankamon in viata de apoi. Aici se aflau barci, statui aurite si sipetul care continea organele interne ale fostului faraon. In jurul sipetului, incremenite in pozitii de paza, se aflau patru frumoase statui aurite ale unor zeite. Imediat langa intrarea in camera trezoreriei se afla silueta lui Anubis (zeul mortii), avand forma unui sacal negru. Anticamera continea care demontate, recipiente cu mancare, paturi funerare, tronuri si, la intrare, statuile a doi paznici negri. Singura parte a complexului funerar care contine fresce este camera mortuara. Una dintre scene surprinde "Ceremonia deschiderii gurii", in care sufletul este eliberat si renascut. Personajul care indeplineste acest ritual este Ay, cel care avea sa devina urmatorul faraon. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.