Avansul economic al Romaniei a fost sustinut cu precadere de sectorul constructiilor si de o majorare consistenta a investitiilor straine.

La Inceputul anului, indicatorii macroeconomici tintiti de autoritati vizau o crestere economi
Avansul economic al Romaniei a fost sustinut cu precadere de sectorul constructiilor si de o majorare consistenta a investitiilor straine.

La Inceputul anului, indicatorii macroeconomici tintiti de autoritati vizau o crestere economica de 6% in conditiile in care inflatia ar creste cu acelasi procent, iar deficitul de cont curent s-ar situa la aproximativ acelasi nivel din 2005, circa 8,5% din PIB. Socotelile guvernantilor, ca si cele ale Comisiei de Prognoza au fost insa facute in conditiile in care cheltuielile bugetare erau aproape egale cu veniturile, deficitul programat initial al bugetului de stat fiind de 0,5% din PIB. Azi este de 5 ori mai mare. De modul in care se vor cheltui miliardele de euro pusi la bataie de Guvern depinde cum va arata economia la sfirsitul anului.

Constructiile si serviciile sint motorul cresterii

Datele statistice ale primului trimestru promiteau chiar o depasire de plan la cresterea economica. Potrivit acestora, economia a turat peste majorarea prevazuta pentru intregul an, cresterea fiind de 6,9%. La 5 luni, cresterea s-a mai domolit. Domeniile economice cu cea mai mare contributie la formarea PIB au fost constructiile si serviciile, in vreme ce industria a avut o crestere mai modesta, iar agricultura a tras in jos. Investitiile straine sint un alt factor important de crestere, statistica raportind un record istoric, o majorare peste asteptari. Cele 1.720 de milioane de dolari investitii straine inseamna o crestere de 2,4 ori fata de primul trimestru al anului precedent.

Importurile s-au majorat spectaculos

Cresterea economica s-a bazat in continuare pe consum si in conditiile in care oferta interna nu a tinut pasul cu avansul veniturilor populatiei si cu creditul neguvernamental, importurile au crescut spectaculos. Pentru intregul an, valoarea marfurilor importate este prognozata la 38,6 miliarde de euro. Pe primele 4 luni ale anului, acestea au insumat circa 11,5 miliarde de euro cu un ritm de crestere de 24% fata de 2005, in comparatie cu valoarea marfurilor exportate care a crescut cu doar 17,2%. In aceste conditii, balanta comerciala inregistra, potrivit ultimelor date disponibile, un deficit de peste 2,5 miliarde de euro. Pentru 2006, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza un deficit de cont curent de 8,5% din PIB, adica de circa 7,9 miliarde de euro.

Calcule refacute

CNP va lua in calcul intregul context macroeconomic, nu doar deficitul. Dar o va face dupa ce va analiza datele pe 6 luni, pentru prognoza de toamna pe care o vom face cunoscuta in septembrie, spune Ion Ghizdeanu, presedinte CNP.

Inflatia este in grafic

Preturile de consum ar urma sa creasca in acest an cu 6%, prognoza CNP fiind mai optimista decit cea a Bancii Nationale, care anticipeaza o crestere medie a preturilor in 2006 de 6,8%. Pina in mai, preturile de consum au crescut in medie cu 2,52%. Potrivit ultimelor declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu, rata de 6,8 procente continua sa fie prognoza asumata, bazata pe datele existente, deoarece cresterea accizelor a adaugat un punct procentual prognozei initiale asupra inflatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.