Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui grup infractional format din 37 de persoane, majoritatea politisti sau ofiteri din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare, acuzati ca au facilitat "contra cos

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a unui grup infractional format din 37 de persoane, majoritatea politisti sau ofiteri din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare, acuzati ca au facilitat "contra cost" trecerea ilegala a peste 1.000 de persoane spre tari din spatiul Schengen.
Magistratii Tribunalului Satu Mare vor avea de solutionat un amplu dosar de coruptie, in care sunt implicati nu mai putin de patru ofiteri ai Politiei de Frontiera Satu Mare, 25 de agenti din cadrul aceleiasi institutii, un angajat al Autoritatii Nationale Vamale, trei administratori ai unor firme de turism din municipiu si patru transportatori, ne-a informat ieri Biroul de presa al DNA.
Potrivit aceleiasi surse, cei 37 sunt acuzati ca, in perioada 2003 - 2005, au alcatuit un grup infractional axat pe inlesnirea iesirii si intrarii in/si din tara, in conditii de ilegalitate, a peste 1.000 de romani. Persoanele trimise in judecata sunt ofiterii de politie Mircea Gheorghe Pop, Dacian Flavius Lazar, Vasile Nintas si Calin Antal, acuzati de luare de mita, si agentii Daniel Felician Pop, Schiesz Aurelian Florin Ghiurau, Ioan Turda, Gheorghe Lauruk, Iuliu Mihai Chis, Costel Berinde, Valer Valentin Micas, Tudor Cosmin Brandusan Antonescu, Vasile Ciprian Belea, Cristian Ioan Antonescu, Gheorghe Berinde, Dorinel Bordeianu, Dan Sorin Campeanu, Florin Mihai Carpen Gradea Popescu, Vasile Valerian Chis, Ioan Foghis, Cristian Moldovan, Marius Eugen Negru, Sebastian Gheorghe Pavel, Stelian Bodna Petca, Petre Daniel Rafan, Eduard Cosmin Sas, Marcel Toma Serban, Lucian Simonca si Petru Stefanuti.
In ceea ce priveste celelalte persoane trimise in judecata, acestia sunt angajatul ANV Mircea Pop - acuzat de luare de mita, operatorii de turism - administratori ai unor firme din Satu Mare - Andrei Benedect Pandi, Olimpia Mariana Huzau si Ana Nocaci, inculpati pentru trafic de influenta sau complicitate la aceasta infractiune, transportatorii Ioan-Iosif Zahari, Ianos Gulya, Magdalena Nemeti si Valer Silaghi - dare de mita si trafic de influenta.

"Relatiile" operatorilor de turism

Potrivit rechizitoriului, activitatea infractionala a filierei, initiata de cei trei administratori ai firmelor de transport, s-a petrecut pe fondul plecarii masive a cetatenilor romani la munca in tari occidentale, pentru care, sub acoperirea unor excursii turistice, firmele de turism si transport ofereau de fapt curse regulate pe anumite trasee de interes.
De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca "filiera nu ar fi functionat daca in gruparea infractionala nu ar fi fost atrasi ofiteri si agenti din cadrul IJPF Satu Mare care isi desfasurau activitatea la Punctele de Frontiera Petea si Urziceni".
In acest sens, administratorii firmelor de turism au promovat relatii personale cu unii politisti de frontiera si vamesi angajati in punctele de frontiera prin care tranzitau clientii lor, in baza acestora, traficandu-si ulterior influenta contra unor sume de bani pretinse clientilor.
Banii erau ceruti in plus fata de costul biletului de calatorie ori a pachetului turistic cumparat, o parte din "taxe" fiind platita politistilor sau vamesilor.

Spaga intre 30 si 300 euro de persoana

In fapt, procurorii anticoruptie au retinut ca politistii si ofiterii de politie au pretins si primit, in mod direct sau prin intermediul transportatorilor, sume cuprinse intre 30 si 300 euro/persoana pentru a "inchide ochii" fata de persoanele care s-au deplasat in/si din Italia, Franta, Spania, Portugalia.
Spre exemplu, persoanele "ajutate" de politistii de frontiera, fie nu aveau suma de 500 de euro (obligatorie la iesirea din tara), fie nu puteau dovedi ca, de la ultima intrare in tara, au stat pe teritoriul Romaniei o perioada minima impusa pentru a putea calatori din nou, fie depasisera termenele legale de sedere in spatiul Schengen.
Pentru administrarea probatoriului a fost necesara audierea a peste 500 de martori de catre ofiterii de politie judiciara din cadrul DNA si cei de la Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI, sustine Biroul de presa, precizand ca dosarul a fost disjuns, continuandu-se cercetarile pentru alte posibile fapte de natura penala, savarsite de alti politisti de frontiera din Satu Mare si Oradea, precum si de alti administratori ai unor firme de turism.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.