Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu este de parere ca mentinerea unui numar ridicat de paturi in sectiile cu adresabilitate redusa, internarile nejustificate si numarul mare de personal auxiliar din spitale vor crea numai gauri in bugetul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu este de parere ca mentinerea unui numar ridicat de paturi in sectiile cu adresabilitate redusa, internarile nejustificate si numarul mare de personal auxiliar din spitale vor crea numai gauri in bugetul Sanatatii. Drept urmare, el intentioneaza ca, pana la sfarsitul lunii august, sa semneze ordinele prin care va stabili noua structura a unitatilor spitalicesti. Pana atunci, insa, directiile judetene de sanatate publica si Ministerul Sanatatii mai au de lucru.
Astfel, pana luni, 3 iulie a.c., directiile de sanatate trebuie sa prezinte ministerului varianta finala de reorganizare si restructurare a unitatilor sanitare cu paturi, din zona lor de responsabilitate.
In prima jumatate a lunii iulie, Ministerul Sanatatii va finaliza documentele administrative, in baza carora se va face reorganizarea si restructurarea.
Eugen Nicolaescu a atras atentia reprezentantilor directiilor sanitare asupra faptului ca masurile de restructurare si reorganizare trebuie sa vizeze reducerea numarului de internari nejustificate in spitale si cresterea numarului de servicii medicale acordate in ambulator, la costuri mult diminuate, cresterea fondurilor alocate serviciilor ambulatorii si reducerea treptata a cheltuielilor spitalicesti, cresterea performantei serviciilor spitalicesti prin reducerea capacitatilor neutilizate sau subutilizate si dotarea unitatilor cu aparatura moderna, performanta si dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu care sa degreveze spitalele de necesitatea unei spitalizari prelungite a pacientilor.

Cu mici exceptii, tichetele de masa si sporurile sunt asigurate

Ministrul Sanatatii a tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste ''mentinerea unui numar mare de personal auxiliar, altul decat cel medical, ceea ce duce la o pondere exagerata a cheltuielilor de personal fata de celelalte cheltuieli, cu implicatii directe in scaderea posibilitatii de a desfasura servicii medicale, singurele aducatoare de venituri''.
''Am constatat cu prilejul evaluarii spitalelor ca, in majoritatea lor, numarul de personal auxiliar medical sau nemedical, pe care un medic trebuie sa-l sustina, este de 10-15 sau chiar 20 de salariati. Cheltuielile salariale, la majoritatea spitalelor, depasesc 70-80% din totalul cheltuielilor.
Deci, personalul nostru primeste salariu luna de luna si cu mult peste procentul de rentabilitate.
Tichetele de masa si sporurile, cu mici exceptii, sunt asigurate la valorile maxime prevazute de lege. Deci, personalul este motivat corespunzator, uneori in detrimentul asigurarii cu medicamente si materiale sanitare'', sustine Nicolaescu.

Curatenie fara bani

In ceea ce priveste deficientele sesizate in legatura cu nerespectarea conditiilor igienico-sanitare in spitale, ministrul Sanatatii a afirmat ca ''acestea se datoreaza, in principal, managementului defectuos al unitatilor spitalicesti, indolentei si obisnuintei cu mizeria''. In opinia sa, ''o parte'' din curatenie se poate face si fara bani: ''Chiar daca fondurile alocate in ultimii ani pentru reparatii sau lucrari de acest gen nu au fost la nivelul sumelor solicitate de unitatile sanitare, efectuarea si mentinerea curateniei in incinta spitalului si in perimetrul care il inconjoara trebuie sa constituie o obligatie pentru fiecare unitate sanitara, care se poate face si fara bani''. Totodata, Nicolaescu a facut referire si la modul de achizitionare al detergentilor si dezinfectantilor: ''Luna de luna spitalele achizitioneaza materiale de intretinere, detergenti si dezinfectanti. La unele spitale, ca sa se rotunjeasca bine comisionul, acestea au fost achizitionate pentru cativa ani de acum inainte''. Totodata, el sustine ca in unitatile spitalicesti exista ''personal suficient care sa se ocupe de curatenie'' si ca acolo unde este nevoie se poate infiinta functia de director administrativ care, printre altele, sa se ocupe si de coordonarea acestui ''domeniu''. Inspectiile sanitare de stat vor proceda la retragerea temporara sau definitiva a autorizatiei sanitare de functionare, in cazul in care constata abateri de la respectarea normelor de igiena, la doua termene succesive.

Criza compensatelor, rezolvata prin ''comunicare''

Ministrul Nicolaescu spune ca nu a gasit, nici la ora actuala, raspunsuri la doua intrebari: ''De ce in cateva judete, farmaciile epuizeaza plafoanele in primele zile ale fiecarei luni?'' si ''De ce pacientii fac cozi la usile unitatilor farmaceutice in primele zile ale fiecarei luni?''.
Tot el sustine ca ''ne confruntam cu niste manifestari paradoxale: cu cat crestem valoarea plafoanelor repartizate farmaciilor, cu atat scade numarul de zile in care acestea au plafoane. Lunar raman aproximativ 30% din fonduri necheltuite, dar sumele nu sunt repartizate operativ farmaciilor care au un grad mare de adresabilitate. In primele 10 zile se epuizeaza plafoanele in majoritatea farmaciilor, dar se elibereaza peste 80% din retetele prescrise''. Pentru a rezolva criza medicamentelor compensate si gratuite, ministrul Nicolaescu a gasit si o solutie: reprezentantii autoritatilor sanitare locale ''sa mearga in farmacii, sa stea de vorba cu oamenii si sa le spuna ca farmaciile vor avea plafoane si pe data de 30 a fiecarei luni. Sa se intalneasca cu asociatiile pensionarilor, cu organizatiile sindicale si cu reprezentantii asiguratilor pentru a le explica acest lucru''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.