Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei in perioada 1996-2000, sustine ca neclaritatea in organizarea Justitiei genereaza haos, iar ca beneficiarii serviciilor Justitiei nu vor putea fi multumiti cat timp magistratii insisi sunt nemultumiti.
Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei in perioada 1996-2000, sustine ca neclaritatea in organizarea Justitiei genereaza haos, iar ca beneficiarii serviciilor Justitiei nu vor putea fi multumiti cat timp magistratii insisi sunt nemultumiti.
Totodata, fostul lider liberal Valeriu Stoica a afirmat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a avut un mare neajuns, un mare handicap, "fiind obligata sa lucreze sub presiunea Comisiei Europene pe chestiuni foarte importante si atunci s-a creat un decalaj intre masurile propuse si capacitatea sistemului de a absorbi aceste masuri".
In opinia avocatului Valeriu Stoica, reforma in Justitie trebuie sa aiba la baza o anumita gandire, o anumita filozofie si trebuie sa se bucure de o continuitate in realizarea ei, iar masurile spectaculoase pot avea "mai mult sau mai putin succes mediatic, dar care in sistem genereaza bulversari".
"Sistemul Justitiei, ca orice sistem, are nevoie desigur de reguli de functionare. Marea dificultate din acest punct de vedere este schimbarea succesiva, la termene scurte, a acestor reguli. Nu am reusit sa cream, pana in momentul de fata, un set de reguli care sa se bucure de stabilitate si care in felul acesta sa dea sistemului coerenta si stabilitate. Sper ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, vom putea sa desavarsim acest set de reguli pentru ca, in absenta unor reguli stabile, magistratii vor fi tot timpul dezorientati", spune fostul sef al Justitiei.
El a oferit si un exemplu in acest sens, momentul in care, in timpul doamnei Stanoiu, s-a modificat drastic competenta instantelor de judecata fara a se tine seama de structura reala a sistemului si s-a ajuns la un blocaj al Justitiei, practic in materie civila.
A fost nevoie, dupa aceea, de modificari succesive pentru a se putea reveni la normal, dar aceasta revenire la normal a costat foarte mult, in sensul ca dosarele s-au plimbat pe la instante timp de luni si ani de zile si astazi inca sistemul se mai resimte, a aratat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin