In Indonezia si Filipine sunt in prezent in plina activitate trei vulcani, relateaza Rompres. De parca nu ar fi fost indeajuns dezastrul provocat de eruperea vulcanului Bulusan, in provincia filipineza Sorsogon, care a lasat in urma valuri de lava, c
In Indonezia si Filipine sunt in prezent in plina activitate trei vulcani, relateaza Rompres. De parca nu ar fi fost indeajuns dezastrul provocat de eruperea vulcanului Bulusan, in provincia filipineza Sorsogon, care a lasat in urma valuri de lava, cenusa si emanatii de gaze toxice, in insula Negros, situata in centrul arhipelagului filipinez, s-a trezit vulcanul Canlaon. Potrivit Institutului filipinez pentru vulcanologie si seismologie (FIVS), "muntele de foc Canlaon" a aruncat in noaptea de joi spre vineri, pentru a 13-a oara dupa 3 iunie ac, un nor de cenusa pana la o inaltime de un metru, dar activitatea sa nu a dus deocamdata la miscari telurice. Pe un perimetru de sase kilometri de la craterul vulcanului a fost declarata starea de urgenta. Zona de interdictie a fost largita si in jurul vulcanului Bulusan, situat la 600 km sud-est de capitala filipineza Manila, indica publicatia Manila Times. Din zonele expuse pericolului eruptiei vulcanului au fost evacuate in jur de 450 de persoane. Anterior, directorul FIVS, Renato Solidum, a declarat ca in craterul Bulusan apare permanent magma noua, procesul fiind insotit de cutremure de pamant de mica intensitate. Cenusa de origine vulcanica aruncata in atmosfera a cazut asupra localitatilor din vecinatatea vulcanului Bulusan pe o raza de cinci kilometri, afectand foarte multe case, ajungand pana si la Sarsogon, localitate situata tocmai la 20 de kilometri de acest vulcan. Din cauza vizibilitatii reduse, scolile din zona au fost inchise. Un localnic a murit din cauza unei crize de astm, declansata de gazele sulfuroase emanate de eruptia vulcanului. De la mijlocul secolului al XIX-lea si pana in prezent, vulcanul Bulusan, cu o inaltime de 565 de metri, a erupt de 15 ori, penultima oara in iarna anului trecut. De data aceasta, Bulusan a dat semne de activitate incepand cu 19 martie, dupa un cutremur produs in zona. In Indonezia se mentine alerta in legatura cu intrarea in activitate a vulcanului Merapi, situat in centrul insulei Java, potrivit Centrului national de vulcanologie si reducerea riscurilor seismice din Jakarta. In noaptea de joi spre vineri, pret de sase ore, Merapi a aruncat de 16 ori valuri de lava incandescenta pe o distanta de pana la un kilometru. Doua mari arhipelaguri ale planetei - Filipine si Indonezia - fac parte din asa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, reprezentand cea mai activa zona seismica din lume. Anume in aceasta zona sunt situati circa 90 la suta din cei 1500 de vulcani din lume si tot aici se produc 90 la suta dintre cutremurele de pamant inregistrate pe Terra. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.