Confederatiile patronale reprezentative reunite in Alianta Confederatiilor Patronale din Romania si-au aratat punctul de vedere cu privire la reglementarea negocierilor colective si a dialogului social. Cele sapte confederatii au propus partenerilor

Confederatiile patronale reprezentative reunite in Alianta Confederatiilor Patronale din Romania si-au aratat punctul de vedere cu privire la reglementarea negocierilor colective si a dialogului social. Cele sapte confederatii au propus partenerilor sociali ca modificarea legislatiei privind negocierile colective si dialogul social la nivel national sa respecte mai multe principii de baza. Unul dintre acestea ar fi statuarea principiului negocierilor voluntare pentru contractele colective de munca la toate nivelurile, cu eliminarea obligativitatii negocierilor colective.
Un al doilea punct consta in aplicarea principiului relativitatii efectelor contractelor colective cu reglementarea unei proceduri de extindere a efectelor contractelor colective de munca, prin act normativ, in cazul indeplinirii unor criterii avand in vedere Recomandarea Organizatiei Internationale a Muncii. "Principala motivatie pentru acest principiu este corelarea cu practicile din majoritatea tarilor membre UE", a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Acesta a adaugat ca, pentru negocierile colective, partile trebuie sa isi recunoasca reciproc reprezentativitatea.

Principii pentru dialogul social

De asemenea, membrii Aliantei au tinut sa enumere si principiile pentru dialogul social la nivel national si local, printre care se numara: reglementarea prin lege a conditiilor privind dialogul social la nivel national, regional si local; reglementarea criteriilor cantitative si calitative pentru recunosterea reprezentativitatii la nivel national a organizatiilor patronale; mentinerea competentei materiale a instantelor judecatoresti pentru recunoasterea reprezentativitatii patronatelor etc.
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania este constituita din urmatoarele organizatii: Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mjlocii din Romania, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii, Confederatia Nationala a Patronatului Roman, Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului, Consiliul National al Patronilor din Romania si Patronatul National Roman.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.