La sediul Muzeului de Geologie vor fi expuse, in perioada 23-30 iunie, lucrarile copiilor defavorizati din organizatiile "Casa Deschisa", Fundatia "Parada" si "Trebuie" participante la proiectul "Hai la muzeu!". Operele micutilor ilustreaza impresiil
La sediul Muzeului de Geologie vor fi expuse, in perioada 23-30 iunie, lucrarile copiilor defavorizati din organizatiile "Casa Deschisa", Fundatia "Parada" si "Trebuie" participante la proiectul "Hai la muzeu!". Operele micutilor ilustreaza impresiile lor ca urmare a vizitelor la Muzeele National de Arta al Romaniei (MNAR), Taranului Roman si de Geologie.
Cultura este un domeniu in care se exprima inegalitati si discriminare (65,5% din populatia romana nu a pasit niciodata pragul vreunui muzeu, potrivit cercetarilor efectuate de functionari ai Ministerului Culturii si Cultelor). Ca raspuns la aceasta situatie "Hai la muzeu!" propune activitati culturale si artistice pentru copiii in situatie de precaritate materiala si mare vulnerabilitate. Acest proiect este rezultatul unei colaborari romano-franceze; mai exact, intre Silvia Cazacu, directoarea retelei culturale europene Banlieues d'Europ'Est din Bucuresti, specializata in domeniile muzeografic si pedagogic, si Francoise Feger, artista specializata in politica publicului aplicata muzeelor din Franta. Are 13 ani de experienta la Muzeul Luvru. Ambitia proiectului: intr-o societate care incurajeaza mai putin cautarea unui sens decat rentabilitatea, sa redea copiilor un pic de echitate in accesul la frumos. Au fost alese pentru a lansa proiectul trei ONG-uri - Parada, Casa Deschisa si Trebuie. Ele primesc copiii strazilor, copii din cartierele defavorizate si copii cu handicap. Aceste organizatii propun un sprijin personalizat prin intermediul multor activitati educative, de insertie si de protectie. O a patra, Asociatia fratilor Maristi, s-a alaturat in cursul proiectului, copiii fara adapost beneficiind de o vizita la Muzeul de Geologie. Nici unul dintre copii nu a avut acces la vreun muzeu inainte de acest proiect. Cele trei muzee partenere ofera fiecare cate cinci vizite gratuite, zece din totalul de 15 consumandu-se deja. Copiii descopera muzeele, condusi de conferentiarii din fiecare loc. Toata activitatea este rezultatul lucrului in comun, atat pentru alegerea tematicii, cat si al calitatii discursului si al unei pedagogii adecvate. Sectia Educatie, Comunicare din MNAR a propus vizite urmate de ateliere cu teme ca "Atelierul pictorului" sau "Moda si costum". Vernisajul expozitiei "Hai la muzeu!" a avut loc ieri (23 iunie). (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.