Electrica a incheiat un singur contract de achizitie de energie electrica pe bursa de profil, dupa ce a depus opt oferte de cumparare pentru cantitatea necesara livrarilor din luna iulie catre consumatorii eligibili, potrivit datelor OPCOM, operatoru
Electrica a incheiat un singur contract de achizitie de energie electrica pe bursa de profil, dupa ce a depus opt oferte de cumparare pentru cantitatea necesara livrarilor din luna iulie catre consumatorii eligibili, potrivit datelor OPCOM, operatorul pietei. Furnizorul si distribuitorul de electricitate intentiona sa cumpere de pe bursa de energie o cantitate totala de circa 3,7 milioane de MWh (3.700 GWh), cu livrare intr-un an, incepand cu 1 iulie. Din aceasta cantitate, Electrica are nevoie pentru luna iulie de circa 310 GWh, dupa ce a reziliat, la cererea ministrului Economiei si Comertului, contractele incheiate cu furnizorii de electricitate privati. Licitatiile pentru atribuirea ofertelor de cumparare, de pe piata Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, au avut loc miercuri si joi, pretul maxim al ofertelor fiind cuprins intre 128,5 lei pe MWh si 144 de lei pe MWh.
Singurul ofertant a fost compania EGL Gas&Power Romania, pentru o cantitate de 428.000 de MWh, din care 37.200 MWh in luna iulie. "Timp sa mai facem o licitatie nu mai avem. Cred ca, cu acordul ministrului (Economiei - n.r.), vom continua contractele vechi cu producatorii sau incercam sa negociem contracte noi, iar in august vom organiza alte licitatii pe Bursa", a declarat directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, transmite Mediafax. El a afirmat ca, potrivit unui ordin intern al ministrului Economiei, producatorii de electricitate nu mai au voie sa vanda energia disponibila decat prin Bursa.
Contracte anulate la ordin
Acest ordin a fost emis in aceasta luna, in urma unei anchete a Corpului de Control al ministrului, care a aratat ca Electrica cumpara energie la preturi mult mai mari decat furnizorii privati. "Avem o propunere concreta de la Rovinari, urmand sa prelungim prin act aditional contractul cu Nuclearelectrica, iar cu Turceni sa il extindem la alte valori si cantitati. Marti sau miercuri vom avea toata cantitatea necesara", a precizat Coroiu. Intrebat cum explica absenta producatorilor de la aceste licitatii de la Bursa, Coroiu a spus ca o posibila explicatie ar fi ca acestia au in derulare deja contracte importante.
"Poate nu au putut sa anuleze, dupa dispozitia ministrului, anumite contracte pe care mizau", a adaugat Coroiu. Electrica vinde anual circa 30.000 GWh, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din productia nationala anuala de energie. Din aceasta cantitate, 90% reprezinta vanzari pe piata reglementata, catre consumatorii casnici sau institutii publice, la un pret stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Producatorii de stat de energie sunt obligati, pe baza unui cos stabilit de ANRE, sa livreze energie catre aceasta piata. Potrivit OPCOM, doar 1,42% din consumul anual de electricitate a fost vandut, in perioada decembrie-mai, prin intermediul Pietei Contractelor Bilaterale de pe bursa de energie.(G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.