Virusologii romani ne linistesc. Ei sustin ca sunt pregatiti sa produca cele 5,5 milioane de doze de vaccin in cazul unei pandemii de gripa. Conform specialistilor in domeniu, produsul trebuie sa fie gata in circa patru luni de la semnalarea bolii.

Virusologii romani ne linistesc. Ei sustin ca sunt pregatiti sa produca cele 5,5 milioane de doze de vaccin in cazul unei pandemii de gripa. Conform specialistilor in domeniu, produsul trebuie sa fie gata in circa patru luni de la semnalarea bolii.
Medicul Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa din Institutul Cantacuzino, a declarat ca in cazul in care pandemia ar fi provocata de virusul H5N1 (virusul responsabil de gripa aviara inalt patogena), ar fi mai simplu, intrucat specialistii sunt pegatiti sa faca un vaccin care contine aceasta tulpina. Oricum, Romania este avantajata, in cazul unei pandemii, in primul rand de faptul ca este tara producatoare de vaccin antigripal si, prin lege, cetatenii tarilor producatoare au prioritate la imunizare, a mai spus medicul, cu ocazia seminarului "Adevarul despre gripa aviara - Cat de pregatiti suntem sa facem fata unei pandemii".
Pana la descoperirea virusului care produce o eventuala pandemie si pregatirea vaccinului necesar imunizarii populatiei, aproape 20 la suta dintre bolnavi mor, potrivit datelor inregistrate cu ocazia altor pandemii. Alexandrescu a subliniat ca autoritatile romane au pregatit un Plan national de interventie in pandemia de gripa, urmand ca acesta sa fie "ajustat" pentru a putea fi aplicat si la nivel local. Planul romanesc, care a aparut in acelasi an cu cel european si cel american - 2005, a fost apreciat de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Doua echipe ale OMS si CDC (Centrul de Control al Bolilor) Europa au verificat Planul national al Romaniei de interventei in caz de pandemie, a mai spus Alexandrescu.

In Bucuresti H5N1 nu rezista

La randul sau, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel, a precizat, joi, ca in cazul unei pandemii, in Romania ar trece o perioada de patru-opt luni pana ce va fi produs un vaccin. Vaccinul nu ar fi disponibil pentru prima etapa a pandemiei - cand va trebui aplicat tratament curativ -, dar va fi eficient pentru etapele a doua si a treia.
Streinu Cercel a mai spus ca, printr-un imprumut de 12 milioane de euro, de la Banca Mondiala, urmeaza sa fie organizate inca opt centre zonale pentru tratarea bolnavilor cu suspiciune de gripa sau boala confirmata in pandemie, in momentul de fata existand un singur centru de acest gen, la Institutul Matei Bals din Capitala.
"Cu cat serviciile sanitare sunt mai precare, cu atat numarul deceselor creste", a afirmat Streinu Cercel, amintind cazul unor tari in care, din cauza sistemului sanitar deficitar, rata mortalitatii a fost de suta la suta.
De asemenea, el a spus ca virusul gripei aviare este distrus prin expunere la temperaturi de peste 60 de grade, timp de cinci minute, adaugand in gluma ca "pe asfaltul din Bucuresti nu ar trebui sa reziste". Directorul general al Institutului Roche, Dan Zamonea, a explicat care sunt diferentele intre pastila si doza de medicament Tamiflu (medicament care amelioreaza starea celor afectati de gripa aviara). Astfel, pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, doza de Tamiflu presupune o cura de zece pastile, in timp ce pentru autoritatile romane acceptiunea termenului de doza este de "o pastila".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin