Noul Cod Vamal introduce o serie de concepte noi precum antrepozite libere sau agent economic autorizat si are rolul de a simplifica procedurile vamale, punand accent pe controlul ulterior, a declarat, ieri, Mihaela Mitroi, tax partner la Pricewaterh
Noul Cod Vamal introduce o serie de concepte noi precum antrepozite libere sau agent economic autorizat si are rolul de a simplifica procedurile vamale, punand accent pe controlul ulterior, a declarat, ieri, Mihaela Mitroi, tax partner la PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
Antrepozitele libere vor constitui, din punct de vedere legal, incinte situate pe teritoriul vamal al Romaniei, separate de restul acestui teritoriu si in care regimul vamal aplicabil marfurilor este similar cu cel din zonele libere.
"Companiile care in prezent utilizeaza structuri bazate pe antrepozit vamal ar putea lua in considerare utilizarea antrepozitului liber care permite depozitarea marfurilor fara formalitati vamale si fara plata taxelor vamale", a afirmat Valentin Durigu, manager pe probleme de legislatie vamala si comert international in cadrul departamentului de taxe indirecte al PwC Romania.
Noul Cod introduce notiunea de agent economic autorizat, firmele care obtin acest statut urmand sa beneficieze de simplificarea procedurilor vamale, inclusiv in ceea ce priveste controlul vamal. Statutul de agent economic autorizat poate fi obtinut in urma indeplinirii unor conditii agreate de autoritatea vamala.
"Gradul de risc pentru fiecare companie se va face in functie de dimensiunile acestora, de tara de origine. Vom fi foarte atenti cu cele cu grad de risc ridicat", a spus Marcel Mutescu, director in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.
Mitroi a aratat ca noile reglementari vamale intrate in vigoare la 18 iunie 2006, respectiv noul Cod Vamal, Regulamentul vamal si normele emise in aplicarea acestora, au rolul de a facilita tranzitia la legislatia vamala a Uniunii Europene, pe care Romania va trebui sa o aplice din momentul in care devine stat membru.
Prevederile noului Cod Vamal prevad implementarea procedurilor vamale electronice si a unui sistem electronic de control al exporturilor.
Rolul acestor masuri este de facilitare a procedurilor de import/export, reducerea costurilor administrative precum si eficientizarea procesului de colectare a taxelor.
De asemenea, o data cu intrarea in vigoare a noului Cod Vamal si a Regulamentului vamal, a devenit posibila aplicarea anumitor prevederi, cum ar fi obtinerea informatiilor tarifare obligatorii de la autoritati, termenul de valabilitate al acestora fiind de sase ani.
Anterior, agentii economici erau raspunzatori pentru eventualele erori comise in urma primirii unor informatii eronate de la autoritati.
"Autoritatea Vamala va trebui sa furnizeze informatii tarifare obligatorii in termen de maxim 90 de zile de la depunerea solicitarii, iar pentru informatii legate de locul de origine termenul este de 150 de zile, iar valabilitate de trei ani", a spus Mutescu.
Potrivit directorului in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, cursul valutar de referinta va fi cel din penultima miercuri din fiecare luna si va fi schimbat lunar, nu saptamanal, conform vechilor reglementari.
"Daca abaterea cursului este mai mare de 5%, se trece la noul curs incepand cu saptamana viitoare", a spus Mutescu. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.