In fine, CNSAS a stabilit zilele trecute ca Vladimir Tismaneanu nu a colaborat cu Securitatea pana la plecarea sa din Romania, care s-a produs in 1981. Intrucat in ziarul ZIUA, cunoscutul scriitor si publicist Vladimir Alexe a lansat aceasta suspiciu
In fine, CNSAS a stabilit zilele trecute ca Vladimir Tismaneanu nu a colaborat cu Securitatea pana la plecarea sa din Romania, care s-a produs in 1981. Intrucat in ziarul ZIUA, cunoscutul scriitor si publicist Vladimir Alexe a lansat aceasta suspiciune despre cel care, in mod real, pana la plecarea din tara, a fost un teoretician al comunismului - acuzatia fiind una dintre premisele "Protest"- ului "celor 18" - este momentul ca, in calitatea mea de director al acestei publicatii, sa-i cer scuze public celui care se va ocupa, numit fiind de presedintele Traian Basescu, de analiza si condamnarea comunismului din Romania. Misiunea incredintata lui Vladimir Tismaneanu este, insa, atat de importanta, incat ma vad silit ca, inainte de a-i ura succes, cu inima la fel de deschisa ca si mai devreme, cand i-am cerut scuze, sa-mi exprim propriile semne de intrebare si ingrijorari. Si unele, si altele fac parte dintre obstacolele pe care profesorul de la Maryland, reintors in Romania pentru aceasta misiune, va trebui sa le depaseasca. Pentru ca, daca nu va reusi, atunci cu certitudine opera sa - inceputa cu stangul, printr-un scandal de pomina cu disidentul Paul Goma caruia, in mod straniu, in continuare, nu i se acorda scuze din partea statului roman, impreuna cu cetatenia care i-a fost furata - va fi un esec. Sfarsind prin a da apa la moara celor care, in cuvinte mestesugite, continua sa proslaveasca marile realizari ale dictaturii comuniste. Cele ce urmeaza, desi pot fi apreciate drept afirmatii dure, nu trebuie interpretate ca un discurs anti-Tismaneanu.
Este limpede ca omul plasat in fruntea acestei importante institutii, creata de presedintele Traian Basescu, va trebui sa depaseasca o multime de dificultati pentru ca, in final, concluziile autoritatii pe care o reprezinta sa se poata bucura de suficienta credibilitate. Unele dintre aceste dificultati sunt de natura personala. Tismaneanu va trebui sa demonstreze ca s-a rupt de propriul sau trecut. Nu voi tine, desi in mod normal nu poate fi ignorat, un discurs legat de familia sa care, indiscutabil, a contribuit la instalarea comunismului in Romania si, asa cum dezvaluie de la Washington Liviu Turcu, a avut de-a face si cu politia politica sovietica. Daca Vladimir nu va amesteca lucrurile si nu va face vreo tentativa ca, de dragul familiei, sa cosmetizeze istoria, va fi spre cinstea si meritul lui. In schimb, ma pot referi linistit la doua imprejurari. Prima tine chiar de viata si de experientele din Romania ale lui Vladimir Tismaneanu. Pentru o personalitate stiintifica, cum este el, care va trebui sa emita judecati corecte si sa dea verdicte drepte referitoare la comunismul real din Romania - si mai putin la cel teoretic, doctrinar - faptul ca Vladimir a copilarit si a trait in Primaverii, impreuna cu alti fii de nomenclaturisti, "cazati" in cel mai luxos cartier al Romaniei comuniste, poate avea un efect negativ. Admit ca, dupa experienta traita in Occident, cu exceptia primilor patru ani dupa parasirea Romaniei, chiar in Statele Unite, Tismaneanu a putut sa depaseasca psihologia tipica unui tanar rasfatat in cartierul nomenclaturii. Dar, in mod cert, el nu a mai putut recupera, in nici un fel, tocmai fiindca a plecat din Romania, experienta traita de cei care au simtit, pe propria piele, intreaga povara a societatii comuniste. Ma gandesc la cei multi care nu faceau parte dintre conducatori, ci erau victimele unui sistem. Teoretizat si motivat ani de zile, printre altii, chiar de Vladimir Tismaneanu. Or, aceasta va reprezenta un hadicap. Daca va reusi sa-l depaseasca, pur si simplu, punandu-se in pielea celor care au suferit opresiunea comunista sau compensand prin lectura literaturii de specialitate si printr-o extrem de corecta interpretare a fenomenelor, atunci efortul lui Tismaneanu va fi cu atat mai meritoriu.
Si nu care cumva sa se astepte, pe parcursul acestui efort, la aplauze la scena deschisa. Dimpotriva. Pe langa numerosii sai simpatizanti, Tismaneanu se confrunta si cu o serie de personaje care il judeca si il vor judeca cu asprime. Zilele trecute, am primit un amplu material in acest sens semnat de domnul Dan Muresan, care se prezinta drept consultant politic al unei firme care lucreaza pentru Partidul Republican din SUA, absolvent al London School of Economics si al masteratului in stiinte politice la Universitatea George Washington. Nu il vom publica, nu din dorinta de a bloca dreptul unor persoane de a-si exprima liber opiniile, ci, pur si simplu, pentru a nu mai turna gaz peste foc in cazul Tismaneanu, mai ales acum, dupa ce ziarul ZIUA a gresit fata de acesta si tocmai si-a cerut scuze. Totusi, textul la care fac referire ofera suficiente detalii si informatii din care rezulta ca obiectiile pe care unii dintre cei care traiesc in Romania i le aduc lui Tismaneanu coincid cu cele ale numerosilor contestatari ai sai de peste ocean, invocati de Dan Muresan. Dar sa spunem ca nimeni nu-i profet nici in tara lui si nici printre romanii care au ales Occidentul. Si sa-i uram succes lui Vladimir. Si sa asteptam, cu rabdare, sa vedem cum va judeca el cumplita istorie pe care au trait-o romanii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.