Gazprom ar putea deveni in curand cea mai mare intreprindere la nivel mondial prin volumul capitalizarii bursiere, a declarat recent Alexandre Riazanov, director general adjunct al colosului rus, potrivit RIA-Novosti.
''Chiar daca in ultima vr

Gazprom ar putea deveni in curand cea mai mare intreprindere la nivel mondial prin volumul capitalizarii bursiere, a declarat recent Alexandre Riazanov, director general adjunct al colosului rus, potrivit RIA-Novosti.
''Chiar daca in ultima vreme a scazut, capitalizarea Gazprom va depasi in curand pe cea a intreprinderilor de profil ce detin pozitia de leadership'', a precizat acesta.
Capitalizarea Gazprom a crescut in 2005 cu 150%, depasind 300 de miliarde de dolari, a tinut sa sublinieze Riazanov.
''Gigantul rus ar putea atinge acest obiectiv gratie unei activitati mult mai deschise, unei politici economice transparente si unei serii de modificari juridice, privind in special liberalizarea pietei de actiuni.
Volumul productiei, care va tebui sa atinga 560 de miliarde de metri cubi de gaze in 2010, a impulsionat si el cresterea capitalizarii'', a mai declarat Riazanov.

80 de milioane de tone de petrol

In ceea ce priveste productia de petrol, Gazprom spera la o cantitate de aproximativ 80 de milioane de tone pe an pana in 2020, se mai arata in declaratia vicepresedintelui companiei.
Potrivit acestuia, in 2011 aceasta cantitate ar trebui sa se ridice la 60 de milioane de tone pe an.
La ora actuala Gazprom detine rezerve de petrol estimate la 300 de milioane de tone si afiseaza o productivitate de aproximativ un milion de tone pe an. Spre deosebire de acesta, Gazpromneft (fostul Sibneft) produce 45 de milioane de tone de petrol anual.

Proiect comun Shell-Gazprom

Recent Gazprom si grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell a anuntat ca ia in calcul construirea unei unitati de lichefiere a gazelor naturale, in vestul Siberiei, valoarea proiectului fiind estimata la sapte-opt miliarde de dolari, informeaza Reuters. "Luam in considerare construirea unei fabrici de lichefiere a gazelor naturale, cu o capacitate de 12 miliarde de metri cubi, in Nadym", a declarat Alexander Ryazanov, director general adjunct al Gazprom.
Totodata, Gazprom apreciaza ca acest proiect s-ar dovedi viabil, intrucat costurile privind exploatarea altor zacaminte de gaze naturale este in crestere, pe fondul reducerii nivelului productiei. Shell a confirmat existenta unor discutii cu Gazprom, dar a subliniat ca acestea se afla in stadiile initiale.
Costurile programului ar putea egala investitia necesara pentru realizarea fabricii Pearl, in Qatar, care va deveni cea mai mare unitate de lichefiere a gazelor naturale din lume, in cazul finalizarii proiectului. Analistii previzioneaza costuri de pana la opt miliarde de dolari pentru proiectul Pearl, care ar urma sa fie realizat sub forma unei societati mixte intre Shell si Qatar Petroleum. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.