Fosile foarte bine conservate ale unei pasari asemanatoare canarului, descoperite in China, arata ca stramosul pasarilor traia in mediul acvatic in urma cu peste o suta de milioane de ani, se arata intr-un studiu publicat joi in Statele Unite, transm
Fosile foarte bine conservate ale unei pasari asemanatoare canarului, descoperite in China, arata ca stramosul pasarilor traia in mediul acvatic in urma cu peste o suta de milioane de ani, se arata intr-un studiu publicat joi in Statele Unite, transmite Mediafax. Gansus, cum a fost numita vietatea, dupa numele provinciei chineze unde au fost descoperite cinci fosile, a trait in urma cu 115 -105 milioane de ani si a fost veriga de tranzitie dintre archeopteris - jumatate pasare, jumatate dinozaur - si pasarile de azi, au explicat autorii studiului publicat in revista Science.
Gansus seamana foarte mult cu o pasare moderna si a ajutat la eliminarea datelor necunoscute privind trecerea de la pasarile din vechime si primele pasari din Cretacic (145,5-65,5 milioane de ani), perioada care s-a terminat cu extinctia dinozaurilor, a declarat Peter Dodson, profesor de anatomie la Universitatea din Pensylvania si coautor al studiului.
In urma cu circa 65 de milioane de ani, dinozaurii si trei sferturi dintre celelalte forme de viata au disparut brutal in urma unui cataclism. Caderea unui meteorit enorm este ipoteza avansata cel mai des pentru aceasta extinctie in masa.
"Gansus prezinta numeroase trasaturi anatomice ale pasarilor moderne, cum ar fi penele, structura osoasa si picioarele palmate", a precizat Peter Dodson, care a analizat cele cinci fosile. Comparatiile au fost limitate pana acum doar la nivelul corpului, pentru ca nici unul dintre specimenele descoperite nu are craniu. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.