In urma unui parteneriat public-privat, Blajul a devenit primul oras din Romania care a implementat la nivelul intregii comunitati un program de colectare selectiva a ambalajelor si de reciclare a acestora spre refolosire.
Proiectul, initiat d

In urma unui parteneriat public-privat, Blajul a devenit primul oras din Romania care a implementat la nivelul intregii comunitati un program de colectare selectiva a ambalajelor si de reciclare a acestora spre refolosire.
Proiectul, initiat de Bergenbier in parteneriat cu Primaria Blaj si S. C.Transport Weber, se va desfasura pana la sfarsitul acestui an. ''Aceasta nu inseamna ca la sfarsitul anului vom pune punct programului.
Totul depinde si de modul in care cetatenii Blajului se vor implica in reusita proiectului'', precizeaza organizatorii.
''Suntem primii care implementeaza un astfel de program de colectare si reciclare selectiva, in concordanta cu standardele Uniunii Europene de protectie a mediului, prin care dorim sa oferim un exemplu bun de urmat pentru intreaga tara'', spune Simion Alexandru Bacila, primarul municipiului Blaj.

Pretul unei pubele este de 300 euro

Potrivit organizatorilor, Bergenbier contribuie la derularea acestui program cu 40.000 de euro: ''Exista trei tipuri de containere de reciclare: unul de culoare galbena pentru colectarea plasticului,verde - pentru colectarea sticlei si albastru - pentru colectarea hartiei si cartonului. In Blaj vor fi cinci locatii cheie, unde se va instala cate un set din aceste containere. Fiecare container, adus din Germania, a costat 300 de euro.
Proiectul mai include o campanie de informare a populatiei, distribuirea de pliante si asezarea de bannere in oras. Primaria Blajului va mobiliza oamenii pentru distribuirea pliantelor si pune la dispozitie, gratuit, spatiile pentru bannere.
Totodata, S.C. Transport Weber, compania de salubritate locala, va colecta, saptamanal, aceste deseuri si le va transfera operatorilor industriali spre reciclare''.
Societatea de salubritate locala dispune de trei spatii unde vor fi depozitate, separat, deseurile din plastic, deseurile de sticla si deseurile de hartie.
''Deseurile de sticla vor fi transportate la fabrica de sticla din Tarnaveni, iar hartia si cartonul vor fi transportate la o firma din apropierea Blajului, unde vor fi topite.
In ceea ce priveste deseurile de plastic, pe piata noastra exista foarte multe companii care sunt dispuse sa cumpere asemenea deseuri'', afirma organizatorii. Potrivit acestora, S.C. Transport Weber ''va vinde toate aceste deseuri, iar banii vor fi folositi pentru imbunatatirea sistemului de salubrizare a Blajului. Spre exemplu, o tona de hartie, care se strange in aproape trei luni, se va vinde cu 700.000 lei''.

Piata berii imbuteliate in ambalaj PET a crescut cu 40 la suta

Cantitatea de ambalaje de plastic existenta pe piata din Romania se apropie de un milion de tone pe an. Numai piata berii imbuteliate in ambalaj PET a cunoscut o crestere de 40 la suta in ultimii ani. In fiecare an, se utilizeaza milioane de recipiente de sticla, care sunt apoi aruncate la gunoi. Sticla este facuta din soda calcinata, calcar si foarte mult nisip. Aceasta mixtura se pune intr-un cuptor foarte incins, iar cand se topeste, se transforma in sticla. Tot acest proces consuma o imensa cantitate de energie. Aceasta energie poate fi economisita recicland sticla. Ea poate fi reciclata de mai multe ori fara sa-si piarda din proprietati. In acelasi timp, hartia folosita pentru ziare si reviste in tara noastra, intr-un an, ar putea infasura Pamantul de peste 250 de ori. Pentru fiecare tona de hartie reciclata si refolosita, 17 copaci sunt salvati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.