De 7 ori mai mult decat pretul real a ales ex-conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara Sibiu (DSVSA) sa plateasca pentru aparatura medicala necesara laboratorului de analize. Politistii din IGPR au intrat pe "fir", incer

De 7 ori mai mult decat pretul real a ales ex-conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentara Sibiu (DSVSA) sa plateasca pentru aparatura medicala necesara laboratorului de analize. Politistii din IGPR au intrat pe "fir", incercand sa demonteze toate increngaturile care au stat in spatele organizarii licitatiei privind achizitiile publice.
Potrivit anchetatorilor, Nicolae Stefanuta, director general, Anuta Stoia, director economic, Rodica Popescu, sef laborator, si Vasile Barsan, gestionar, toti din cadrul DSVSA, sunt cercetati de Directia de Investigare a Fraudelor, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Concret, politistii au descoperit ca cei in cauza au aranjat o licitatie, astfel incat sa castige o firma din Bucuresti.
Desi au prezentat ofertele catre 8 societati comerciale (in realitate toate acestea apartin unei singure persoane), SC "AAS Expert Tehnology" SRL din Capitala a fost aleasa sa furnizeze materialele necesare laboratorului, incepand cu eprubete si pana la cele mai performante echipamente.
In perioada 2002 - 2004, precizeaza IGPR, prin incalcarea normelor care reglementeaza achizitiile publice, Stefanuta, Popescu si Stoia au favorizat, pentru livrarea de aparatura de laborator catre DSVSA, un grup de societati comerciale care au acelasi asociat majoritar sau persoane ce reprezinta interesele acestuia.
Surse judiciare spun ca administratorul de la SC "AAS Expert Tehnology" SRL patroneaza si alte societati care, pentru a nu bate la "ochi", sunt inregistrate pe numele unor persoane din anturaj (sofer, menajera etc.) Opt astfel de firme au participat la licitatia de la DSVSA Sibiu.

Firme fictive pe lista de oferte

Politistii au mai stabilit ca, desi aveau obligatia sa organizeze licitatii pentru achizitionarea aparaturii in ansamblul ei, cei in cauza au cumparat diverse componente, prin organizarea de selectii de oferta, contrar legii.
In aceste conditii, aparatura de laborator a fost achizitionata la pretul de 33.158.463.660 lei vechi, valoare de 7 ori mai mare fata de preturile practicate de catre societatile din domeniu.
In timpul verificarilor, declansate la inceputul acestui an, s-a mai descoperit ca la selectiile de oferta organizate au fost invitate sa participe, pe langa societatea castigatoare, unele firme fictive, neinmatriculate la Registrul Comertului sau care nu aveau obiect de activitate in acest domeniu.
In tot acest sir de ilegalitati, politistii spun ca DSVSA a mai fost prejudiciata si prin plata integrala a aparaturii in avans, desi aceasta a fost livrata institutiei dupa un an si jumatate de la data platii.
In acest sens, notele de intrare-receptie ale bunurilor au fost intocmite in fals de catre gestionarul Vasile Barsan.
In prezent, anchetatorii incearca sa stabileasca exact prejudiciul creat institutiei.
"Avand in vedere ca, din start, marfa a fost cumparata la un cost de 7 ori mai mare decat cel de pe piata si ca bunurile au ajuns in dotarea laboratorului dupa un an si jumatate, deci se iau in calcul si pierderile suferite in perioada in care banii nu s-au mai aflat la dispozitia DSVSA, credem ca paguba depaseste 50 miliarde lei vechi", ne-au declarat anchetatorii. Cercetarile in acest dosar sunt efectuate impreuna cu Directia Cercetari Penale din cadrul IGPR, sub supravegherea procurorului, pentru stabilirea intregii activitati infractionale a invinuitilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.